S tebou ma baví svet – 22 otcov si vzalo do Tatier 25 detí

  • Spravodajstvo
  • 17. júna 2015, 13:16
  • Autor:vd

Na tričkách s logom českej komédie S tebou ma baví svet vyrazilo dvadsaťdva chlapov s dvadsiatimi piatimi deťmi do Tatier. Otcovia z Veľkého Orvišťa, Piešťan, Krakovian, Boroviec, Ostrova i Pezinka sa inšpirovali štyrmi filmovými hrdinami.

Nabalili si ruksaky, vzali deti mamám a od 27. do 31. mája prežili dobrodružnú výpravu pri spoznávaní tatranskej prírody. Denne zdolali jedenásť kilometrov. Najmenšie deti vláčili tatinovia často na ramenách, staršie nechali po klzkých kameňoch skákať ako kamzíky. Bolo že to radosti!
Tatinovia mali pevný plán a všetko klapalo ako hodinky. O výprave nám porozprával jej organizátor, Dušan Kráľovič z V. Orvišťa: „Bol to v poradí už štvrtý ročník akcie, založenej štyrmi chlapi s rovnakým počtom detí. Prvý raz sme sa do Tatranskej Lomnice vybrali vláčikom. O rok sme už štrnásti ocenili výhody presunov osobnými autami. Do tretice šli autobusom osemnásti otcovia s dvadsiatimi deťmi. Vzali sme so sebou aj dvojičky.“

Matýsek sa nalepil na Emu
Partia mala tento rok aj svojho „Matýska“, triapolročného Lukáška. Nalepil sa na najstaršiu, deväťročnú Emu Kráľovičovú. Aj na rovnako starého Danka Snohu z Krakovian sa dalo spoľahnúť. Pavol Maráček si parádne chvíle užil so 4,5-ročnými dvojičkami Paťkou a Naďkou. Na Paťku mu občas dohliadal na náročnejších tatranských chodníčkoch D. Kráľovič.
Za štyri dni výletníci nabrali kondičku. Deti, sem-tam neznášajúce cestu od stanice k Auparku pešo, sa na túrach s ostatnými kamarátmi a otcami bavili. Prešli Štrbské i Skalnaté pleso, spúšťali sa na bobovej dráhe v Tatranskej Lomnici, spoznávali krásu veľhôr. Naučili sa milovať nielen turistiku, ale aj pomáhať si. Vytvorili priateľstvá, ktoré zrejme pretrvajú veky. „Decká sa na seba tešia a my, chlapi, sme mali tiež dobrý pocit, keď sme videli, ako to funguje,“ skonštatoval organizátor.

Koncert na želanie vo vlaku
„Ľudia nás zastavovali a mnohí nechápali, ako sa toľko chlapov vyberie na výlet bez žien len s deťmi,“ povedal Andrej Šiška z V. Orvišťa. „Zažili sme silný moment po ceste vlakom na Štrbské Pleso. Náš kamarát Miro hral piesne na želanie. Staršia pani si vybrala duet Jozefa Kronera s Mariou Rottrovou – Keď som šiel z Hradišťa a myslela si, že ju nepozná. No Miro spustil. To ste mali vidieť, akú radosť jej urobil.“
Takmer všetky deti, aj päťročný syn A. Šišku či skoro šesťročný Šimon Bartko z V. Orvišťa, si pochvaľovali bazén v hoteli, jazdu na koči i štvorkolkách, bobovú dráhu aj parádny deň detí na Štrbskom Plese. „Premiéru na tejto akcii sme absolvovali minulý rok, takže dvanásť mesiacov sme doma počúvali synove zážitky i otázky, kedy pôjdeme zasa. Keď nám bude slúžiť zdravie a Dušan všetko zorganizuje, o rok sú Tatry zasa naše,“ dodal A. Šiška.
Ako si užívali dni bez detí matky? „Vynikajúco. Tatino vzal so sebou staršieho syna Šimonka a s dvojročnou Anetkou sme si doma urobili dámsku jazdu. Je príjemné spoľahnúť sa na manžela,“ povedala pre Piešťanský týždeň Zuzana Bartková z V. Orvišťa. Jej synček prišiel domov šťastný, i keď s otlačenými palcami z turistických topánok. „O rok kúpime väčšie,“ plánovala mama. Šimonko nám vymenoval najlepších kamarátov: „Bol som s Jakubkom, s Borisom, s Barborkou, s Elou, s Tomáškom i s Adamkom.“

Zmordovaní tatinovia

Tatinov deti každý deň tak zmordovali, že keď sa im konečne o pol jedenástej podarilo uspať aj posledné, stihli sa len na chvíľu posadiť, niečo málo popiť, pokecať a šup do postele! Ráno ich čakala ďalšia túra.
O rok sa partia opäť poberie na známe miesta. Ubytovanie pohľadajú na Štrbskom Plese, odkiaľ sú ľahšie presuny do okolia. „Chceme navštíviť aj vodopád Skok. Keď nás bude viac ako tento rok, v Piešťanoch nám zastaví vlak Regio Jet. Už to máme odkomunikované,“ plánuje piaty ročník atraktívnej pánskej jazdy s deťmi D. Kráľovič.
Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 16. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea