Ad: Havrany znepríjemňujú život obyvateľom… (PT 24/15)

  • Spravodajstvo
  • 17. júna 2015, 13:05
  • Autor:L. Mihalčík

Chcel by som reagovať na zatajovanie faktov a neriešenie pretrvávajúceho občianskeho problému na Prednádraží neďaleko Semaforu, tykajúceho sa ochrany zdravia a majetku dotknutých občanov každodenným budením a rušením spánku už od cca štvrtej hodiny rannej, poškodzovaním zateplenia budov ako aj nadmerným znečisťovaním balkónov, zaparkovaných vozidiel a okolia havraními exkrementmi.

Tento paradoxný „konflikt“ s faunou a flórou blízkeho okolia nemusel dnes existovať, ak by sa podnetu dotknutých občanov spred dvoch rokov profesionálne a s plnou vážnosťou venovali funkcionári a úradníci nášho kúpeľného mesta. Z posledných odpovedí dotknutých štátnych orgánov a to najmä Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (hlavný hygienik) v zmysle Ústavy SR a zákona o obecnom zriadení vyplýva priama zodpovednosť mestskej samosprávy v danej veci konať v prospech vytvárania zdravých životných podmienok a v súlade so zásadami o prevencii. Na tento fakt v článku „Havrany opäť znepríjemňujú život obyvateľom na Prednádraží“ uverejnenom v Piešťanskom týždni č. 24 autor („pror“) totiž úplne zabudol. „Miestna fauna a flóra sa má podriadiť funkčnému využitiu sídliska ako urbanistickému priestoru pre zabezpečenie kvality života a ochrany zdravia obyvateľov“ (cit. hlavného hygienika v liste Mestskému úradu Piešťany zo dňa 17. 4. 2015). Ja som takisto prvý za zelené sídliská v našom meste a napríklad za kvalitnú cyklodopravu, ale osobne si myslím, že sídlisko pre ľudí nie je lužný les ani poľná cesta.
Ak totiž neustále krákajúce a špiniace havrany nemajú konkrétnych vlastníkov (ako vyplýva nepriamo z odpovedí štátnych orgánov), určite ich má verejný priestor v okolí dotknutých budov a aj vysoko vyrastené a neupravované stromy s hniezdami havranov v tesnej blízkosti spálňových okien a balkónov. Ak napríklad za dopravný hluk na verejných komunikáciách zodpovedajú takmer v celej Európskej únii správcovia týchto ciest, a nie majitelia áut po nich jazdiaci, tak analogicky tento precedens predsa platí aj pre správu verejného priestranstva v mestách. Preto opäť verejne vyzývam Mesto Piešťany, aby v súlade s platným právom neodkladne zažiadalo o výnimku na ministerstve životného prostredia na odstránenie havraních hniezd po ich opustení súčasnou generáciou havranov.
L. Mihalčík

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 16. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila