Ako by mal žiť starší človek…

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. júna 2015, 08:41
  • Autor:ben

Do Modrovskej doliny, tichej lokality tri kilometre za Modrovou v smere na Bezovec, sa dlhé roky chodili rekreovať odborári. Predposledný ponovembrový vlastník bývalého hotela Horec, OZ Kovo, ho nechal spustnúť, ale keď sa jeho majiteľom stal Vladimír Škuta, prišla rozsiahla rekonštrukcia a v päťpodlažnej budove už trinásty mesiac funguje privátny domov sociálnych služieb s názvom CSS Senior Modrová. Jeho kapacita je 48 izieb a 105 lôžok. Štandardné sú dvojlôžkové izby, ale k dispozícii je aj päť dvojizbových bytov s kuchynským kútom pre manželské páry.

„Predstavu o tom, ako by mal žiť starší človek, majúci právo na to, aby odpočíval, sa snažím preniesť do tohto priestoru,“ zdôveril sa nám v závere minulého týždňa V. Škuta v areáli CSS Senior počas Dňa otvorených dverí. Pozvanie naň prijali aj príbuzní klientov i ďalší hostia. Objekt naozaj pôsobí moderne, je prispôsobený nielen starším, ale i ľuďom so zdravotným postihnutím. A to je asi jediný rozdiel oproti pôvodnej predstave majiteľa.
„Máme mladších klientov napríklad po detskej mozgovej obrne, imobilných nesebestačných klientov po zložitých operáciách či amputáciách končatín ešte v takzvanom aktívnom veku, ale aj čiperných dôchodcov, ktorí chcú aktívne dožiť život v komunite, nechcú zostať sami,“ s úsmevom sa okolo seba obzeral riaditeľ zariadenia Andrej Ondrášik. Vysoký štíhly muž po viacročnom pôsobení na manažérskych pozíciách v hotelierstve na prahu štyridsiatky usúdil, že jeho poslaním nie je vytvárať komfort dovolenkárom. Škrtol nejakú tú nulu na výplatnej páske a prišiel do Modrovej. Tu vedie zariadenie, poskytujúce, povedané úradným jazykom, tri druhy sociálnej služby: zariadenie pre seniorov, domov sociálnych služieb a špecializované zariadenie pre demencie stareckého typu.
„Dôležitý je prístup všetkých zamestnancov ku klientom, mobilným či nesebestačným. Máme 31 odborne vyškolených pracovníkov a všetci sa musia riadiť heslom – klient je na prvom mieste,“ zdôrazňuje riaditeľ. Jedinečným a zároveň v okruhu 70 km jediným je trakt paliatívnej hospicovej starostlivosti, kde sa nepretržitá služba stará o dôstojný odchod zo života umierajúcich klientov. Má kapacitu 12 postelí.
Pobyt v zariadení majú klienti zmysluplne vyplnený počas celého dňa. Zúčastňujú sa napríklad rôznych terapií, od reminiscenčnej na trénovanie si pamäti až po bazálnu stimuláciu, slúžiacu na zlepšenie komunikácie. Najviac sa však tešia na ergoterapiu. Z prázdnych plechoviek dokážu vyrobiť úžasné vázičky alebo stolné lampy, maľujú na kameň, a keďže väčšina prežila aktívny život na vidieku, starajú sa aj o ovocný sad, záhradku, rybník a malé hospodárstvo s domácimi zvieratami. Zapojili sa aj do príprav Dňa otvorených dverí, napríklad nimi napečené slané a sladké koláčiky nesmierne chutili aj deťom zo súboru Holubienka pôsobiacom pri Základnej škole na Holubyho ulici v Piešťanoch, ktoré im prišli zatancovať a zaspievať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián