I. Babičová: Ak sa budeme len dohadovať, nebude ani hokejová hala, ani cyklotrasy

  • Spravodajstvo
  • 10. júna 2015, 15:42
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Nečinnosť piešťanskej radnice vo veci projektov cyklochodníkov Moravany nad Váhom-Banka-Piešťany, Piešťany-Trebatice-Krakovany-Vrbové, ktoré je možné postaviť z eurodotácií, a aj nejasné kroky v prípade výstavby hokejovej tréningovej haly z miliónovej dotácie od premiéra Roberta Fica, viedla k poslaneckej iniciatíve s cieľom prinútiť primátora konať na základe uznesení, ktoré na poslednom májovom zastupiteľstve prijali.

Hlavným iniciátorom spomedzi nespokojných bola poslankyňa mestského zastupiteľstva Iveta Babičová (SDKÚ-DS). Nepozdával sa jej najmä nerozhodný prístup a nejasné stanoviská primátora Miloša Tamajku, ale aj jeho zástupcu Michala Hyneka.
Podľa slov I. Babičovej je potrebné jednoznačne povedať v prípade cyklotrás, či sa Piešťany zapoja spolu s dotknutými obcami do týchto projektov. „Kým my stále o niečom špekulujeme, v obciach sú už na tom omnoho ďalej. Pre Trnavský kraj je podľa mojich informácií k dispozícii zhruba šesť miliónov eur. Okresy, a to najmä v južnej časti kraja, majú na žiadosti o dotácie už všetko pripravené a my stále len diskutujeme,“ povedala nám poslankyňa.
Projekt smerom na Banku a Moravany nad Váhom je podľa I. Babičovej v podstate pre Piešťany veľmi lacný a ľahko uskutočniteľný, dokonca aj s jednoduchou možnosťou prepojenia na jestvujúci kolookruh okolo Sĺňavy. „Náš primátor však zrejme túto skutočnosť nechápe. Cyklochodníky sa majú stavať z integrovaného programu dochádzky do zamestnania a pre neho tieto parametre spĺňa akurát tak cyklotrasa zo železničnej stanice v Piešťanoch k Prioru. Treba si však uvedomiť, že nejde ani tak o to, aby sa Vrbovčania dostali pohodlne na bicykli do Piešťan, ale už dnes pracuje množstvo Piešťancov v priemyselných parkoch v Trebaticiach i Krakovanoch a práve týmto našim obyvateľom by na dochádzku do zamestnania mohol slúžiť,“ vysvetľuje I. Babičová.
Dôležitá je podľa poslankyne v tomto prípade aj rekreačná úloha týchto cyklotrás, ktoré by v prípade realizácie dokázali prepojiť údolie Striebornice, Sĺňavu a priehradu nad Vrbovým Čerenec, a pre Piešťancov tak rozšíriť možnosti rekreačnej cyklistiky. „Niektorí poslanci, ale aj radnica, sa však musia jednoznačne rozhodnúť, čo vlastne chcú. Postaviť sa k tomu tak, že ideme do toho a konáme, ale nie stále len rokovať a vymýšľať nereálne varianty. Pretože v prípade cyklotrasy do Vrbového ani iná možnosť ako po telese železnice nejestvuje. Veď aj keby sa nám pri všetkých zázrakoch podarilo vykúpiť pozemky, tak skončíme pred diaľnicou. Pretože iné použiteľné premostenie ako cez železničný most nejestvuje,“ tvrdí poslankyňa.
Nerozhodnosť a večné diskusie sú vraj doslovne škodlivé. „Ak budeme váhať, prostriedky skončia na Žitnom ostrove. Ako poslankyňa krajského zastupiteľstva a členka komisie pre životné prostredie som videla projekty, kde sú plánované cyklotrasy touto časťou Trnavského kraja doslovne popretkávané,“ povedala nám I. Babičová.
Na tom istom mestskom zastupiteľstve I. Babičová iniciovala aj uznesenie, v ktorom žiadala poslancov, aby jednoznačne vyjadrili svoj postoj k výstavbe tréningovej hokejovej haly. Všetci prítomní poslanci hlasovali za jej výstavbu až na viceprimátora M. Hyneka. „Je zarážajúce, že človek, ktorý sa pasoval za radnicu ako hlavný vyjednávač a organizátor rozhovorov o výstavbe haly, nehlasuje za jej výstavbu. O akom postoji vedenia radnice to potom svedčí?“ pýta sa poslankyňa.
Podľa jej názoru kroky, ktoré radnica podniká v oblasti postavenia tréningovej haly, sú čisto formálne a vedú tento projekt do zániku. „Ak sa nerozhýbeme a nezačne sa okamžite konať, úrad vlády milión eur ponechá, ako mu káže zmluva, na účte radnice do konca roka, a potom skončia na obdobnom projekte v Senci, prípadne na rekonštrukcii zimného štadióna v Trenčíne,“ dodala I. Babičová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 9. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina