Na potulkách exotikou bez peňazí

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. júna 2015, 16:19
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Pri slove cestovanie si mnohí z nás predstavia drahé letenky, ešte drahšie hotely, prípadne nezáživného sprievodcu, ktorý vodí skupinu len po vybraných a ľahko dostupných lokalitách. O tom, že spoznávanie nových kultúr môže byť nezabudnuteľné aj bez nutnosti tisícok eur, porozprával Bratislavčan Tomáš Benko 19. mája v Piešťanskom informačnom centre.

Svoje rozprávanie rozdelil do štyroch častí. Prvou možnosťou je stopovanie. „Najdôležitejšie pri stopovaní je mať mapu. Ideálne takú, kde sú vyznačené čerpacie stanice,“ poradil T. Benko. Najväčšiu šancu nájsť odvoz čo najrýchlejšie má jednotlivec. Dvojica to má ťažšie, aj z dôvodu voľných miest vo vozidle. Najťažšie sa vraj stopuje dvom mužom, pretože mnoho vodičov sa bojí. Ženy, samozrejme, zaujímalo, ako je to s ich bezpečnosťou. Sám prezentujúci pripomenul, že pri kontaktovaní vodiča je dôležité dať na vlastný vnútorný pocit a pri akýchkoľvek pochybnostiach do vozidla nenastupovať. Stopovanie je však jeho srdcovou záležitosťou. „Stretnete sa s cudzími ľuďmi, náhodnými, ktorí vás nachvíľu vezmú do svojho života,“ povedal T. Benko, ktorý sa snaží stopovať v každej krajine, aby nadobudol nové zážitky.

Tridsaťročný cestovateľ navštívil mnoho exotických krajín.

Ďalšou možnosťou je ísť za poznaním na bicykli. Cestovateľ hneď v úvode tejto časti podotkol, že hneď ako vystúpil na piešťanskej železničnej stanici, uvidel nespočetné množstvo týchto dopravných prostriedkov. V tretej časti porozprával o cestovaní „po vlastných“. Peši je to síce náročné, ale výhodou je, že môžete zastaviť kedykoľvek, keď sa vás niečo zaujme. Na cestách, kadiaľ vedú známe púte, je už veľa zariadení, kde sa dá lacno ubytovať.
Štvrtým momentom rozprávania sa stal takzvaný „couchsurfing“. Tento spôsob cestovania môžeme opísať aj ako prespávanie u cudzích ľudí v cudzích krajinách. Oni vás zadarmo ubytujú a vy im za to porozprávate o našej vlasti. Z dôvodu bezpečnosti existujú webové stránky, kde každý, kto ponúka ubytovanie vo vlastnom dome, má vytvorený profil s hodnotením. Rovnako aj cestovateľ, a tak si môžete podľa referencií vybrať, koho ubytujete alebo kde skloníte hlavu.
Počas rozprávania cestovateľ opísal zážitky z rôznych krajín sveta, nevynímajúc exotické destinácie Singapur, Malajziu či Hongkong. A kam ho nohy povedú najbližšie? „Pravdepodobne pôjdem do Brazílie,“ dodal T. Benko.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 2. júna.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard