Hippokratova medaila pre Piešťanku

  • Spravodajstvo
  • 3. júna 2015, 09:07
  • Autor:ej

Piešťanská lekárka Eva Jurgová získala prestížne ocenenie Hippokratovu medailu, ktoré udeľuje Slovenská lekárska spoločnosť (SLS) ako najvyššie profesionálne ocenenie lekára.

Všeobecná lekárka pre dospelých E. Jurgová získala Hippokratovu medailu nielen za dlhoročnú starostlivosť o svojich pacientov, ale tiež za priekopnícku prácu zameranú na skvalitnenie primárnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Niekoľko rokov pôsobila v poradnom zbore ministra zdravotníctva a podieľala sa na viacerých systémových zmenách, ktorých cieľom bolo zlepšenie rozsahu a kvality starostlivosti o pacientov v ambulantnej sfére.
Svoje skúsenosti zo zahraničných študijných pobytov v Holandsku a Veľkej Británii zúročovala aj v pedagogickej činnosti, prednáškami pre študentov medicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a na Trnavskej univerzite. K vzdelávaniu samotných lekárov prispieva už dve desaťročia svojimi odbornými prednáškami na kongresoch na Slovensku i v zahraničí.
V máji tohto roka bola jedným z organizátorov tradičného vzdelávacieho kongresu všeobecných lekárov, ktorého sa zúčastnilo takmer 700 lekárov z celého Slovenska. Prezident SLS Peter Krištúfek jej na kongrese v Žiline, za účasti ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, odovzdal Hippokratovu medailu ako ocenenie aktívneho a komplexného prístupu k pacientom, ako aj k samotnému rozvoju zdravotníctva.
Počas takmer 50-ročnej histórie udeľovania tejto ceny ju získali desiatky lekárov, ktorí prispeli k rozvoju zdravotníctva, vzdelávaniu mladých lekárov, výskumu a, samozrejme, tí, ktorí niečím výnimočným pomohli pacientom. Zaujímavé je, že doteraz ocenenie získavali výlučne profesori, akademici a špičkoví medicínski špecialisti. Až tento rok bola medaila prvýkrát udelená lekárovi, ktorý pôsobí v každodennej, všeobecnej medicíne prvého kontaktu lekára s pacientom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 2. júna.


0 Shares

Najnovšie správy

Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola