Antiparazitné šampóny majú diskutabilné účinky

  • Spravodajstvo
  • 3. júna 2015, 15:55
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Odhaduje sa, že v tomto roku bude potrebné chrániť domácich miláčikov pred vonkajšími parazitmi dlhšie, ako bývalo zvykom. Špecializované obchody v súčasnosti ponúkajú niekoľko rôznych variantov antiparazitných prípravkov. Oplatí sa však investovať do drahších produktov alebo stačia lacnejšie? Predstavíme vám špecifiká jednotlivých druhov, ktoré trh ponúka.

Jednoznačne najrozšírenejšími sú antiparazitné obojky. Dostupné sú pre psy i pre mačky v rôznych cenových reláciách. Priemerne treba investovať päť až dvadsaťpäť eur, pričom každá spoločnosť uvádza inú dĺžku pôsobenia. Lacnejšie varianty nemusia fungovať spoľahlivo, s čím má skúsenosti aj piešťanská veterinárna lekárka Ivana Tomková: „Chodia k nám ľudia, ktorí kúpili takýto obojok v obchode, no ich zviera má napriek tomu kliešte.“ Účinnosť sa znižuje tiež častým kúpaním či príliš huňatou srsťou. Chrániť nemusí aj preto, že je nesprávne nasadený. „Treba ho pritiahnuť tak, aby bol od krku vzdialený na jeden až dva prsty. Musí sa dotýkať kože,“ poradila veterinárka. Pri kúpe obojku sa tiež treba informovať, či so zvieraťom, ktoré ho bude nosiť, môžu prísť do kontaktu deti. Na krku ho musí mať nepretržite.
Ďalšou možnosťou sú pipety, známe aj ako „vodičky“, ktoré sa kvapkajú za krk. Pred kliešťami ochraňujú vaše zviera mesiac, pred blchami je to o niečo dlhšie. Mesačne teda treba zakúpiť pipetu za päť až desať eur. „Tie, ktoré sú vytvorené na báze látky fipronil, strácajú účinnosť hneď potom, ako sa zviera dostane do kontaktu s vodou. Tie, ktoré sa distribuujú do tela, tam je to v poriadku,“ povedala pre Piešťanský týždeň I. Tomková.

Antiparazitné šampóny veterinárna lekárka neodporúča. „Majú dráždivé účinky a vysušujú. Zvieratá z nich mávajú dermatitídy a ich účinnosť ohľadom parazitov je diskutabilná,“ uviedla I. Tomková.
Môže sa stať, že zviera sa po nasadení obojku škriabe, v oblasti jeho umiestnenia mu vypadne srsť alebo je na látku alergické. Práve pre tieto zvieratá je najvhodnejšia novinka na trhu, určená pre miláčikov od tretieho mesiaca života. Tou ochrannou metódou sú žuvacie a ochutené tablety, ktoré chránia pred parazitmi tri mesiace. „Výhodou oproti ostatným formám ochrany je to, že účinná látka je v tele rozdistribuovaná rovnomerne, teda aj v labkách, v hlave a v chvoste. Sú to periférne časti tela, v ktorých sa začínajú chytať kliešte potom, ako zvyšné formy strácajú účinnosť,“ konštatovala veterinárka. Cena tablety sa odvíja od veľkosti psa. Priemerne je to tridsať eur.
Čo však v prípade, že kliešť sa už na zviera prisal? Najskôr treba parazita vybrať, pretože ak je prisatý dvadsaťštyri až štyridsaťosem hodín a je nakazený, je schopný preniesť infekčné parazitárne ochorenie. Pre zvieratá nie je typický charakteristický znak začervenania v oblasti uštipnutia, ale môže tam vzniknúť hrčka, ktorá je následkom vzniknutého zápalu zo slín parazita. Podľa tejto hrčky nie je možné určiť, či kliešť bol nakazený alebo nie. Všímať si treba správanie svojho miláčika. „Klinické príznaky sa väčšinou vyvinú do sedem až štrnásť dní. Charakteristické sú problémy s chôdzou alebo sú to nešpecifické príznaky. To znamená, že zviera je letargické, odmieta chodiť, je akoby paralyzované, nežerie a môže aj zvracať alebo hnačkovať,“ informovala I. Tomková.
Toto parazitárne ochorenie sa prenáša na človeka len vtedy, ak by sa ďalší medzihostiteľ, teda kliešť, nakazil od psa a neskôr uštipol človeka. Priamo sa choroba neprenáša. Blchy dokážu taktiež preniesť ochorenia aj na človeka. Len uštipnú, no na ľuďoch neparazitujú. Na zvierati sa drží približne len 5 percent a zvyšných 95 percent bĺch je v prostredí. Pri zablšení je teda vhodné dôkladne povysávať, a keďže blšie larvy sa sťahujú do tmavých miest, treba dezinfikovať najmä kúty a škáry.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 2. júna.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard