Recept: Karamelové koliesko

  • Kultúra a spoločnosť
  • 27. mája 2015, 14:09
  • Autor:HAĽW

Suroviny:
Cesto: 5 ks vajcia, 100 g práškový cukor, 100 g polohrubá múka, 100 g čokoláda na varenie, 100 g maslo, 2 PL kakao, 1/2 balíčka prášok do pečiva
Karamelový krém: 100 g kryštálový cukor, 250 g smotana 33 %, 1 ks Zlatý klas, 100 ml mlieko, 3 ks žĺtky, 100 g maslo, 125 g šľahačka, 250 g 40 % sladká smotana
Marináda: 1 ks bio pomaranč, 100 g kryštálový cukor, 70 ml tatranský čaj 22 % kokosový

Technologický postup:
Práškový cukor vymiešame s maslom do peny, pridáme žĺtky, roztopenú čokoládu, kakao a vymiešame dohladka. Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva. Do cesta zľahka primiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom a rozotrieme na plát. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 minút.
Karamelový krém: Cukor skaramelizujeme, zalejeme smotanou a necháme prevariť, až je karamel roztopený. Pridáme smotanu zmiešanú so Zlatým klasom a žĺtkami a uvaríme hustý krém. Do vychladnutého krému pridáme maslo a vyšľaháme, nakoniec zľahka primiešame vyšľahanú šľahačku.

Marináda: Cukor skaramelizujeme a zalejeme tatranským čajom. Bio pomaranč ošúpeme a kôru vyčistíme od bielej spodnej vrstvy. Kôru nakrájame na pásiky a necháme macerovať v marináde, neskôr precedíme.
Z vychladnutého plátu cesta vykrajujeme rôzne tvary formičkami a necháme cesto vo formičkách, polejeme marinádou, aby sa napilo a zostalo vláčne. Formičky doplníme karamelovým krémom a vyšľahanou šľahačkou. Necháme stuhnúť v chlade asi dve hodiny. Po stuhnutí opatrne vytlačíme z formičiek, preložíme na tanier a dozdobíme.

0 Shares

Najnovšie správy

Bývalý hotel v lokalite Sĺňava II, na Odborárskej ulici v obci Banka, ktorý dlhé roky chátral, vo štvrtok 26. júna…
  • 04.07.2025, 00:01
  • Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 4. júla. Tento deň je Medzinárodným dňom proti chovu delfínov v zajatí. Meniny má Prokop.
  • 04.07.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 4. júla 2025
Meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod