Každý kaktus je sukulent, ale nie každý sukulent je kaktus

  • Spravodajstvo
  • 27. mája 2015, 15:25
  • Autor:Erika Líšková

Aj v Piešťanoch sa pravidelne stretáva klub kaktusárov, kde vám vysvetlia rozdiel medzi kaktusom a sukulentom. A viete, že piešťanský klub kaktusárov nie je len o jednej výstave na začiatku leta? Viete, že s nimi môžete navštíviť tie najkrajšie a najbohatšie skleníky Čiech a Slovenska? S nimi sa môžete nielen naučiť starostlivosť o kaktusy a sukulenty, ale pozrieť si tiež fotografie a vypočuť more zážitkov priamo z lovu na kaktusy v Amerike, Bolívii, Peru či Mexiku. O čom je klub kaktusárov, nám povedala jeho predsedníčka Jana Michálková.


► Koľko rokov funguje v Piešťanoch klub kaktusárov?

V roku 1978 ho založili štyria nadšení pestovatelia kaktusov. Jozef Kubo, Peter Samuhel, Zdeněk Bambas a Štefan Horňák si povedali, že svoj krásny koníček, dovtedy starostlivo opatrovaný v skleníkoch, spoločne priblížia širokej verejnosti. Hneď v prvý rok sa počet členov spolku rozrástol na 15. O rok neskôr už svoje výpestky predstavili na prvej prezentačnej výstave v mestskom kultúrnom stredisku (MsKS), v ktorom klub našiel svoje zastrešenie a výstavy tam usporadúvame doteraz. Od roku 1992 sme registrovaným občianskym združením. Na poste predsedu sa vystriedali Š. Horňák, P. Samuhel, Heliodor Macko a v roku 2006 som štafetu prevzala ja. Tak ako moji predchodcovia, aj ja sa spolu so všetkými členmi snažíme o propagáciu pestovania kaktusov formou prednášok, poradenstva, pritiahnuť v počítačovej a mobilovej dobe k zaujímavej záľube deti a mládež. O našej činnosti informujeme v klubovom Spravodaji, v písomnej forme vedieme kroniku. Náš klub je členom Spoločnosti českých a slovenských pestovateľov kaktusov a sukulentov.

► Koľko členov klub registruje v súčasnosti?
V súčasnosti má 30 členov, a to nielen z Piešťan a okolia, ale vlastne od Hlohovca po Trenčín.

► Aký je najstarší a najmladší člen?

Najstarší je Tibor Lamoš (1935), ktorý spolu s Jozefom Rybárom (1937) stoja v centre diania v klube od úplného začiatku. Najmladším je školák Janko Haluza.

► Koľko kaktusov a sukulentov musí mať záujemca o členstvo v klube?

Ani jeden. Podmienkou členstva je skutočný záujem o kaktusy alebo iné sukulenty ako trvalé okrasné rastliny (mnohé sa aj v zbierkach dožívajú desiatky rokov) so všetkým, čo k nim patrí – spôsob pestovania, lokality, odkiaľ pochádzajú, no a v neposlednom rade aktívne zúčastňovanie sa klubového života.

► Aké akcie poriadate?
Stretávame sa raz za mesiac v Dennom centre Rozmarín na Teplickej ulici. Na programe je vždy prednáška o niektorom rode kaktusov, samozrejme, spojená s premietaním, naši členovia v tomto čase záujemcom ochotne poskytnú pestovateľské rady. Najviditeľnejším podujatím pre verejnosť býva naša výstava poriadaná ako súčasť sprievodného programu otvorenia letnej kúpeľnej sezóny na tradičnom mieste v MsKS. Každý rok má jej aranžovanie inú ústrednú tému, takže návštevníci si mohli prehliadnuť Country, Príroda-čarodejka, Deti dúhy, Náučný chodník, Divoký západ a iné. Pre odbornú, ale i laickú verejnosť organizujeme celodenný cyklus prednášok Kaktusárske Piešťany, kde sa o svoje cestovateľské zážitky z domoviny kaktusov prídu podeliť poprední pestovatelia, aj zahraniční, no a zabaviť sa s nami môžete začiatkom roka na Kaktusárskom plese.

Niektorí z členov piešťanského klubu kaktusárov, ktorý funguje od roku 1978.

► Prečo je dobré stať sa členom klubu?
Každý člen má možnosť zúčastniť sa spoločných návštev zbierok a rôznych búrz u nás i v zahraničí s cieľom vidieť, nechať sa inšpirovať i nadobudnúť rastliny, požičať si literatúru z klubovej knižnice, odoberať odborné časopisy, možnosť výmeny skúseností i rastlín… A čo je na našej záľube najkrajšie, môže získať nových priateľov – kaktusárov.

► V súčasnosti má takmer každý svoju internetovú stránku. Máte aj vy vlastný web?

Na www.kkapspiestany.eu nájdete o nás všetky informácie, aj termíny našich stretnutí.

► Kde vás môžeme najbližšie stretnúť?

Najbližšie nás a naše rastliny uvidíte na našej v poradí 36. výstave v dňoch 5.-7. júna od 9. do 18. hodiny. Aká bude tohtoročná ústredná myšlienka ale neprezradím, nechajte sa prekvapiť. Súčasne s výstavou, takisto v priestoroch MsKS, sa v sobotu uskutoční sympózium Kaktusárske Piešťany 2015. Zaujímavými témami budú Peru očami kaktusára, Ariocarpusy, Moje skúsenosti s Adromischusmi. Príďte sa potešiť pohľadom na krásne rastlinky.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 26. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda