Na majstrovstvá Európy pocestujú nakoniec dve Čajky

  • Šport / Basketbal
  • 26. mája 2015, 14:25
  • Autor:sita/th

Do záverečnej nominácie basketbalistiek Slovenska na majstrovstvá Európy (ME) v Maďarsku a Rumunsku 2015 (11.-28. júna) sa napokon dostali len dve hráčky Piešťanských Čajok – Marta Páleníková a Lucia Krč-Turbová. Tréner tímu Maroš Kováčik po sobotňajšom tréningu poslal domov tretiu Čajku Teréziu Páleníkovú a Angeliku Slamovú.

„Hoci na šampionát môžeme vziať dvanásť dievčat, rozhodli sme sa teraz netradične pre trinástku. Z pätnástich hráčok vrátane Kristi Toliverovej, ktoré máme k dispozícii, sme vyradili T. Páleníkovú a A. Slamovú. Trinástou je Zuzana Žirková, u ktorej CT vyšetrenie potvrdilo prvotný nález magnetickej rezonancie. Má poškodenú kosť v chodidle a po konzultáciách s lekármi a fyzioterapeutmi počkáme sedem až deväť dní, či sa jej zdravotný stav radikálne nezmení,“ uviedol 36-ročný kormidelník, ktorý príčiny vyradenia dvojice mladých dievčat rozmenil na drobné: „Musíme sa správať racionálne, na reprezentáciu do 20 rokov čaká v júli na Kanárskych ostrovoch veľmi ťažký boj o zotrvanie v A-divízii ME a Tereza tam bude jedna z nositeliek kvality. Bolo by od nás sebecké brať ju ako dvanástu hráčku, keďže by vypadla z tréningového procesu. Ináč sme s ňou boli spokojní a viem, že sa s ňou v ženskej reprezentácii ešte stretneme. Má talent, potenciál a veľmi dobré povahovo-vôľové vlastnosti. Druhá voľba padla na Angeliku vzhľadom na kvalitu, ktorú máme na obvode, a fakt, že na šampionát musíme vziať päť klasických pivotiek a neísť do rizika so štyrmi. Kvalitatívne rozdiely neboli až také veľké, brali sme do úvahy komplexnosť nielen zo zápasov, ale aj tréningov.“

Slovenky tento týždeň absolvujú ešte sériu duelov v Česku. Američanka so slovenským pasom K. Toliverová sa k družstvu pripojí v Karlových Varoch. „Sedem dní pred štartom ME musíme poslať konečnú dvanástku, takže definitívne rozhodnutie ohľadom Z. Žirkovej padne tretieho júna večer, resp. štvrtého ráno. Pravdepodobnosť jej štartu je síce malá, ale treba veriť na zázraky,“ pridal M. Kováčik.

Súperkami Sloveniek v základnej D-skupine budú obhajkyne titulu zo Španielska, reprezentantky jednej z usporiadateľských krajín Maďarska, ďalej basketbalistky Litvy a Švédska. Do ďalšej fázy postúpia tri družstvá. Majster Európy sa priamo kvalifikuje na OH v brazílskom Riu de Janeiro 2016, tímy na 2.-5. mieste sa predstavia na olympijskom kvalifikačnom turnaji.
Okrem dvoch slovenských Čajok v slovenskom výbere sa na európskom šampionáte predstaví aj ďalšia Čajka Kateřina Bartoňová, ktorá patrí do výberu Českej republiky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda