Jedna škola sa má zmeniť na stacionár, druhú chcú predať

  • Spravodajstvo / Región
  • 19. mája 2015, 14:59
  • Autor:jk

V obci Ratnovce základnú školu (ZŠ) už zrušili, v Borovciach k tomu príde v budúcom školskom roku. V piešťanskom regióne sa tak škrtajú ďalšie dve školské zariadenia. Ich budúcnosť má však byť rozdielna.

Školu v Borovciach ktorá sa nedá prehliadnuť, nakoľko jej fasáda žiari pestrými farbami, navštevuje trinásť detí prvého stupňa ZŠ. Miestni poslanci schválili jej vyradenie zo siete škôl, pretože obec by už nemala na jej prevádzku dostatok financií, takisto zavážila aj skutočnosť, že by do nej v budúcom školskom roku pribudol len jeden prvák. „Posledné tri roky sme na chod školy prispievali takmer štyridsiatimi tisíckami eur. Ak vojde do platnosti nový systém financovania navrhovaný ministerstvom školstva, ročné náklady by sa vyšplhali na 25- až 30-tisíc, čo sa z nášho rozpočtu nedá utiahnuť,“ vysvetlil nám starosta Boroviec Ivan Šiška.
Žiaci sa presunú do plne organizovanej ZŠ v Rakoviciach, ktorá je vzdialená od borovskej školy necelé dva kilometre. Zrušenie zariadenia rozdelilo dedinu na dve polovice, občania dokonca spísali petíciu za jej zachovanie. Starosta priznáva, že pre poslancov zastupiteľstva to bolo ťažké rozhodnutie, no pre peniaze a nepriaznivý demografický vývoj sa nedalo konať inak.
Objekt by však nemal zostať bez využitia – poslanci navrhujú, aby sa zrekonštruoval na denný stacionár pre dôchodcov.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 19. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián