Gabodisky v Novej Lehote

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 19. mája 2015, 15:48
  • Autor:Iveta Pospíšilová/(red)

Olejomaľby na drevených kruhových platniach s výrezmi rôznych tvarov asi najvýstižnejšie vystihujú tvorbu neprofesionálneho výtvarníka Gabriela Petráša. Rodák z Revúcej si pred pár niekoľkými rokmi s rodinou kúpil chalupu v Novej Lehote. Práve v tejto obci sa počas víkendu predstavil takmer stovkou diel, ktoré inštaloval v niekdajšej predajni potravín, ktoré na pár okamihov zmenil na galériu. Venoval si ju k narodeninám.

G, Petráš, rodák z Revúcej prežil viac než tridsať rokov na Spiši, až ho napokon láska pred šestnástimi rokmi natrvalo priviedla do Trenčína. Pred pár rokmi si s rodinou kúpili chalupu v prekrásnej lokalite Považského Inovca a tu trávia väčšinu víkendov i letnej dovolenky.
Práve v tejto obci počas víkendu predstavil takmer stovkou diel svoju tvorbu. Okrem už spomínaných olejomalieb do nej patria perokresby, grafiky,  počítačová grafika, linoryty. Petráš sa maľovaniu venuje od detstva, inšpiroval ho najmä starý otec. Jeho  tvorba je prejavom zrelého umeleckého názoru. V maľbách,  ktoré na jednej výstave nazval Mgr. art.Marek Ilečko príznačne Gabodiskami, sa veľmi originálne vyjadruje k najrôznejším spoločenským, morálnym, aj politickým témam. Na obraze, kde každý spozná trnavskú baziliku a tamojšiu Pannu Máriu, výrez korunky vystihuje fakt, že počas socializmu ju niekto soche ukradol. Chýbajúce drevo v tvare srdca zase hovorí, že teraz jej ukradli srdce – niekdajšieho arcibiskupa Bezáka. Autor, ktorý má po matke poľský pôvod,  sugestívne stvárnil aj tragédiu poľského lietadla v Katyni,  či konflikt na Ukrajine. Väčšinou používa optimistické a upokojujúce pastelové tóny. V témach rezonujú aj rozprávkové príbehy – Malý princ alebo ľudové piesne – Krčmárik maličký, Pod horou čierne psíča breše.
Výstava s názvom 6×7+8 trvala presne toľko hodín, ako je súčet v jednoduchom príklade. Výtvarník, inak stavebný inžinier  pracujúci v oblasti investičnej výstavby v jednej z najvýznamnejších spoločnostiach v Novom Meste nad Váhom, si ju venoval k svoju životnému jubileu. Veľmi nápadito oživil priestor niekdajšej potravinovej predajne,  ktorá sa v centre obce už niekoľko rokov nevyužíva. Je  pravdepodobné, že sa tak začala písať nová história netradičnej galérie.


Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 19. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana