Fotografka: Každý deň je pre kaštieľ v Moravanoch kritický

  • Spravodajstvo / Región
  • 19. mája 2015, 16:04
  • Autor:Ján Karásek

Keď s Andreou Junekovou v útlom veku začali rodičia – výtvarníci cestovávať do kaštieľa v Moravanoch nad Váhom, netušili dve veci: že obľúbené miesto umelcov sa začne meniť na ruinu a že z dcéry vyrastie fotografka, ktorá jedného dňa nafotí cyklus No Man´s Land – Územie nikoho. Výstava je v týchto dňoch inštalovaná v Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave.

Mladá fotografka tvrdí, že otec s mamou ju do kaštieľa brávali „prakticky vo veku nula až devätnásť rokov.“ Neskôr tam chodievala s kamarátmi. Kaštieľ bol kultovým miestom stretávok spriaznených skupiniek nielen maliarov, ale tiež architektov, ich rodinných príslušníkov a priateľov.
Projekt No Man´s Land, ktorý voľne tematizuje problematiku kaštieľa a jeho chátrania, vznikal od roku 2014, keď som po dlhšom období znovu vstúpila do priestoru budovy. Bolo pre mňa šokom vidieť miesto, ktoré sa pre mňa dlhodobo spájalo s jednými s najpozitívnejších spomienok z detstva, v tak prudko zdevastovanom stave. Jednotlivé priestory, vstupná hala, priestory bývalej jedálne, spoločenských miestností alebo chodieb pripomínajú skôr akési precízne zinscenované kulisy k hororovému filmu,“ uviedla pre Piešťanský týždeň autorka.

Interiér kaštieľa v Moravanoch

A. Juneková mala pri svojej návšteve miestami pocit, akoby sa ocitla o niekoľko stoviek rokov v svojom ďalšom živote a vracala sa po stopách toho predchádzajúceho. Zaskočila ju pomerne krátka doba, počas ktorej došlo k takej miere rozkladu. „Pamiatke zo šestnásteho storočia, ktorá pretrvala v neporušenom stave množstvo dekád, dve svetové vojny, aj bývalý režim, evidentne k zániku stačí bezbrehá ľudská arogancia na jednej strane a laxnosť na strane druhej. Lebo napriek snahe pamiatkarov dostratena vedúce množstvo byrokratických úkonov je z môjho uhla pohľadu nonsens,“ prezentuje svoj názor umelkyňa. Každý ďalší deň je podľa nej pre kaštieľ kritický. Kurátorka výstavy Martina Vyskupová sa s jej názorom stotožňuje slovami: „Vizuálny príbeh a obsahové posolstvo najnovšieho cyklu sa odvíja od tristného stavu renesančného kaštieľa v Moravanoch nad Váhom – a jeho absurdného chátrania v dôsledku bezprecedentného nezáujmu vyšších štruktúr o záchranu daného objektu.“
Kaštieľ v Moravanoch

Sociálne ladený komentár A. Junekovej sa dotýka najmä jej záujmu o momentálny stav komplexu a všetkého, čo s ním súvisí. „V mnohom znepokojivé diela ilustrujúce vyprázdnený, chátrajúci areál zaznamenaný akoby mimo konkrétneho času vyvolávajú v divákovi smútok, prázdnotu a melanchóliu. Autorka sa zamýšľa nad otázkou smrti, konečnosti a zdanlivými, pominuteľnými istotami,“ dodáva kurátorka.
A. Juneková vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave. Svoju tvorbu predstavila na niekoľkých individuálnych a mnohých skupinových výstavách na Slovensku, v Česku, Nemecku, Japonsku, Rusku, Estónsku, Litve, Dánsku, Nórsku či Fínsku. Záujemcovia môžu jej výstavu No Man´s Land vidieť v Bratislave do konca mája.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 19. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina