Seriál: Svatí za dedinu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. mája 2015, 10:55
  • Autor:jk

Jazdíme popri nich autami, prechádzame peši. Bez povšimnutia. A im to vôbec neprekáža. Mnohé z nich kedysi stávali za dedinou, no časy sa menia a cesty sa inak kľukatia. Mlčky sledovali minulosť a nekomentujú ani súčasnosť. Nemí svedkovia doby. Sochy pri cestách.

Pomník aj s odkazom pre budúce generácie
Na našich potulkách po sakrálnych pomníkoch sme naďabili na pravdepodobne najnovší v piešťanskom regióne. Dalo ho vybudovať Poľnohospodárske výrobné a obchodné družstvo Kočín v roku 2012.
Pamätník svätej Rodiny sa nachádza v katastri obce Šterusy v lone čarokrásneho prostredia. Jeho dominantou je reliéf úteku svätej rodiny do Egypta. Na bočných objektoch sú znázornené kostoly obcí Kočín, Lančár a Šterusy spolu s dátami o ich prvých písomných zmienkach. Na štvrtom je napísaná spomienka na minulosť a odkaz pre nové generácie.
Pamätník navrhla architekta Beáta Kadúcová, tvorcom samotného diela je jej otec Slavomír Bašnák. Hlavný pilier, monument svätej rodiny a reliéfy kostolov obcí sú vyrobené z hořického pieskovca, bočné objekty z chtelnického pieskovca. Podlaha, v ktorej je ukrytý odkaz pre budúce generácie, je zhotovená zo spišského travertínu. Ako nám prezradil predseda družstva Jozef Puvák, v odkaze sú ukryté napríklad archívne záznamy o poľnohospodároch. Ideou pamätníka je spomienka na minulé generácie a výzva pre tie nové, aby si zachovali vieru našich otcov a vzťah k poctivej práci. Dočítame sa v ňom: „Predkovia našich otcov i matiek po stáročia obrábali polia obcí Lančár, Kočín, Šterusy. Viera v Boha v rokoch úrodných i neúrodných upevňovala ich oddanosť k rodnej zemi. Ona im dávala obživu, bola ich radosťou i starosťou. Je povinnosťou terajších i budúcich pokolení byť na nej dobrým hospodárom.“
Dielo sa teší obľube občanov Šterús, Kočína, Lančára i blízkeho okolia. Každý rok 1. septembra sa pri ňom slúži svätá omša.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 12. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav