Záhorácke divadlo opäť zavíta do Domu umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 7. mája 2015, 13:56
  • Autor:ts Záhorácke divadlo

Diváci môžu tešiť 20. mája o 19.30 hod. na klasickú komédiu v aktuálnom podaní Lýsistrata – Vzbura žen. Známu Aristofanovu antickú komédiu Lýsistrata, upravil do záhoráčtiny osvedčený autor Jozef Moravčík Jakubovec.

Staroveký grécky komédiograf  Aristofanes (445 – 388 p. n. l.)  sa nechal inšpirovať v tejto hre vojnou ktorá celé veky sužovala Grécko.  Tento titul je v súčasnosti aktuálny hlavne pre celosvetový vojnový stav. Vojna sa vedie na všetkých úrovniach. Nielen militarismus, ale aj rôzne ideológie sú vojnou o naše mysle a duše.

Lýsistrata v preklade – žena čo rozpúšťa vojsko,  je hlavnou hrdinkou hry.  Aténske a Spartské ženy sa spoja pod vedením Lýsistraty a opevnia sa na Akropole. Ich hlavnou zbraňou je, že odmietnu mužom sex a ich cieľom je dosiahnuť, aby muži nepremrhali svoj život neustálymi bojmi, ale vrátili sa domov k svojim rodinám.
Dá sa povedať, že ide o prvú feministickú hru v dejinách. Zdá sa že Aristofanes chápal vtedajšie nízke postavenie žien v gréckej spoločnosti a predbehol tak  dobu o 2400 rokov.
Súčasná feministická ideológia sa objavila len v minulom storočí a zahrnuje filozofické a sociálno-politické teórie o politickej, ekonomickej a sociálnej rovnosti žien s mužmi. Feminizmus chce svet, v ktorom ženy majú dostatok informácií a možností, aby mohli rozhodovať o svojom živote. Chce, aby ženy a dievčatá mali pocit, že na ich názoroch, hodnotách a snoch záleží.

Známu Aristofanovu antickú komédiu Lýsistrata, upravil do záhoráčtiny osvedčený autor Jozef Moravčík Jakubovec.

V Aristofanovej utópii sa ženy vzbúria a odmietnu mužom to čo ich k nim najviac priťahuje – fyzickú rozkoš. Podarí sa ženám takýmto radikálnym spôsobom aspoň v divadle, na doskách čo znamenajú svet,  nastoliť mier?
Dozvedia sa to diváci tejto vtipnej  ľudovej antickej komédie v originálnom prevedení Záhoráckeho divadla. Inscenácia je veľkoformátová, tak ako doterajšie  hry Záhoráckeho divadla. Vtipná scéna je inšpirovaná antickými pamiatkami s odkazom na náš súčasný nekultúrny prístup k nim. Záhorácki herci naživo spievajú a tancujú a aj keď sa v tomto nevyrovnajú profesionálom, nahrádzajú to oduševneným prejavom.   
Komédia je ľudová doslova aj z latinského „vulgus “  a zaručene nenechá ani jedno divácke oko od smiechu suché. Napriek ľudovej vulgárnosti ktorá vychádza z toho, že hra bola napísaná v predkresťanskom období nechýba jej základný etický princíp – boj o život v mieri.  Záhoráci dúfajú že piešťanské publikum sa rado príde pobaviť a pozitívne naladiť.



Réžia, dramaturgia: Ivan A. Fodor
Scéna: Milan Mikula
Kostýmy: Kristína Hroznová
Hudba: Viera Šusteková, Peter Kavický
Účinkujú: Ľuboslava Pavesková, Ivona Bolebruchová, Miroslava Zuščíková, Anna Reptová, Miroslava Orthová, Helena Tuláková, Elena Čambalová, Viera Vnuková,
Ján Hromek, Ján Želipský, Štefan Mikula, Jakub Mareček,  Ján Černek,  Rastislav Halabrín

Vstupné: 8,- €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián