Figeľ Kastról prišiel do Krakovian s Vladimírom Ivičom Levinom

  • Spravodajstvo / Región
  • 5. mája 2015, 15:53
  • Autor:vd/ed

Prvomájový večer v kultúrnom dome v Krakovanoch patril oslavám Sviatku práce. Nekonala sa tam len taká obyčajná tanečná zábava, ale poriadna retro párty.

Po parkete sa preháňali súdružky a súdruhovia, pionieri, družstevníci a známe osobnosti slovenskej i svetovej histórie. Pospolitý ľud prišiel pozdraviť sám veľký Vladimír Ivič Levin, ktorý sa stretol aj s Figeľom Kastrólom, ktorý sem priniesol pomaranče z Kuby. Do našej krajiny prišiel na bicykli, ukradli mu tu dynamo. Spomienkový večer moderovala Beňa Noračková. Už v úvode povedala: „Nejde nám o nostalgickú spomienku ani o výsmech alebo kritizovanie. Nemáme právo súdiť, či bolo obdobie socializmu dobré alebo zlé, to bude súdiť niekto iný. Ale sme tú dobu žili a prvomájových sprievodov sme sa zúčastňovali, tak prečo si na ne nezaspomínať?“
Levin s Kastrólom si posadali na pódium a sledovali slávnostný sprievod. Tvorili ho členovia folklórnej skupiny Krakovčanka, predstavitelia miestneho Jednotného roľníckeho družstva s krásnym alegorickým vozom, krakovskí športovci i utešiteľky po záruke z Hrašného. Sála bola vyzdobená kópiami prvomájových plagátov, najstaršie pochádzali z roku 1891 a 1902. Krakovanci mali v rukách autentické prvomájové mávadlá, mnohé z nich si vyrobili vlastnoručne na kolene. „Aj tento rok bol o tieto rekvizity veľký záujem, po akcii z nich ostala len polovica,“ povedala nám organizátorka podujatia Daniela Piscová.
Na prvomájovom sprievode sa zúčastnili aj pracovníci vrbovskej Trikoty, jeden z nich bol manifestáciou taký dojatý, až skolaboval. Pri jeho záchrane zasahovali členky Červeného kríža. K životu ho prebrali hlavne striekačky hasičského zboru naplnené vínom. „Heroický výkon podali futbalisti a naše ‘Poupata‘, cvičenky spartakiády, ktoré sa práve vrátili z Prahy – niektoré i na invalidnom vozíku. Cesta naspäť im trvala niekoľko desaťročí,“ žartovala D. Piscová. Na retro párty sa nespievala tradičná Internacionála, ale Interkrakovaniáda. Na známu melódiu totiž Krakovanci zložili vlastný vtipný text.
Pieseň šťastných detí však zachovali v origináli, spievala ju celá sála. „Tento rok tam bolo veľa mladých ľudí, preto sme prezieravo rozdali po stoloch slová, aby s nami spievali aj generácie, ktoré sa túto dobrovoľne-povinnú pieseň v škole neučili,“ dodala D. Piscová.
V bufete si návštevníci mohli kúpiť studené párky s teplým pivom. Mnohí z nich vyhrali pekné ceny v tombole a splnili plán zábavy na 110 percent. Do tanca vydareného retro večera hrala kapela Kortina. Išlo hlavne o recesiu a dobrú náladu, ktorá panovala do neskorej noci. Potom sa všetci pobrali do svojich domovov, aby sa znova o rok mohli stretnúť a zmeniť na súdružky a súdruhov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 5. mája.


Fotogalériu a video si môžete pozrieť TU.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola