Pokrstili knihu Motokáry – láska moja

  • Šport / Ostatné športy
  • 30. apríla 2015, 15:24
  • Autor:T. Horký

Motoristickí nadšenci sa v piatok večer zišli v Moto Pube Racing 99, aby pokrstili prvú knihu o histórii motokárového športu nielen v Piešťanoch, ale v celej bývalej ČSSR od roku 1962 až do roku 2014. Autorom knihy Motokáry – láska moja je bývalý funkcionár motoristického športu, Piešťanec Vladimír Motyčka, ktorý svoju publikáciu aj odprezentoval.

Krstu sa zúčastnilo viacero bývalých úspešných pretekárov, ktorých mená v knihe určite nájdete. Spomenúť môžeme prezidenta Slovenskej asociácie motoristického športu Jozefa Konopku alebo úspešných jazdcov ako Vladimír Žák, Imrich Zimányi, Gábor Levický, Pavol Pavlík, Ján Horňák, Peter Kollár, Jozef Kališ, Miloš Motyčka, Branislav Žák, Patrik Nemec či Pavol Táborský.
Samotnému krstu predchádzala exhibícia, keď bývalý československý reprezentant v kartingu J. Horňák ukázal trochu zo svojho umenia a zúčastneným predviedol jazdu na motokáre, ktorú popreháňal po Teplickej ulici.
Po troche vzrušenia sa chopil slova autor knihy V. Motyčka. V krátkosti predstavil svoj výtvor a prezradil, čo ho vlastne motivovalo pustiť sa do písania. „Okolo motoristického športu som sa motal odmalička. Najskôr som chodil po pretekoch ako divák, neskôr som začala aj funkcionárčiť a prešiel som všetkými možnými funkciami. Za ten čas sa na mňa všeličo nalepilo. Napokon som v 80. rokoch skončil pri motokárach, pri ktorých som vydržal až do roku 2008. Vtedy som si povedal, že by som z tejto mojej životnej púte mal niečo napísať.“ Získavanie informácií však nebolo vôbec jednoduché, a tak autor tiež porozprával, ako zháňal materiály. „Najskôr som začal písať spomienky na zahraničné výjazdy, na ktoré mám tie najkrajšie zážitky, a písalo sa mi to veľmi dobre. Keď som ich mal hotové, začal do mňa rýpať Julo Mendl, aby som napísal niečo o piešťanských motokáristoch. Potom zasa chceli, aby som napísal aj niečo z histórie. Tak som sa do toho pustil. a napokon sa mi to podarilo dokončiť. Všetci, ktorí v tomto motošporte niečo dosiahli, sú v knižke spomenutí. Informácie som zháňal od všetkých možných pretekárov i funkcionárov. Takisto som vymyslel, že rozdám dotazník medzi zainteresovaných. Zo 170 dotazníkov sa vrátilo asi 20, aj tak boli ledabolo vyplnené. Takže kniha sa nerodila vôbec ľahko. Rád by som sa poďakoval všetkým, ktorí mi akýmkoľvek spôsobom pri jej tvorbe pomohli,“ uviedol V. Motyčka.

Ján Horňák predviedol exhibičnú jazdu na motokáre po Teplickej ulici.

V publikácii čitatelia nájdu aj výsledky i fotografie z Moravského pohára, ktoré sú v súčasnosti jednými z najlepších pretekov v kartingu. Práve na tomto podujatí bola kniha s veľkým úspechom prvýkrát prezentovaná, a to 11. apríla v českom Vysokom Mýte. „Pozvali ma, aby som knihu predstavil. Najviac sa mi rátala situácia, keď tam prišiel majster Európy Milan Šimák a povedal mi: ‘Vlado, prišiel som sem kvôli tebe, inak už na preteky vôbec nechodím. Ja som veľké hovado, že som ti ten dotazník nevrátil. Ty si ma tam aj napriek tomu dal. Veľmi sa ti ospravedlňujem a som ti za to nesmierne vďačný.‘ To ma potom veľmi hrialo pri srdci,“ prezradil autor knihy.
Prezentácie sa zúčastnil aj J. Konopka, ktorý V. Motyčkovi zložil veľkú poklonu: „Chcel by som sa poďakovať Vladovi, že našiel v sebe tú silu a odvahu a napísal prvú zážitkovú knihu o motokárach. Je to historický počin a myslím si, že Vlado týmto vošiel do motokárovej histórie.“
Na záver formálnej časti večera autor spolu s bývalými úspešnými pretekármi symbolicky knihu pokrstili šampanským a potom sa začala voľná zábava, kde všetci v priateľskej atmosfére prediskutovali rôzne témy či zážitky, ktorých majú neúrekom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 28. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel