V podzemí majú špičkové krízové stredisko

  • Spravodajstvo
  • 22. apríla 2015, 09:39
  • Autor:Ján Karásek

Areál atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach zasahuje územie troch okresov, jedným z nich je aj piešťanský. Nachádzajú sa tu dva špecializované kryty. Najnovší je v prevádzke od januára roku 2012.

Je v ňom umiestnené krízové riadiace stredisko. Pri jeho výstavbe boli použité špičkové technológie a odborníci ho hodnotia ako jedno z najlepších v Európe.
V prípade jadrovej havárie v ňom dokáže prežiť päťdesiat ľudí päť dní. Zvonku objekt pripomína skôr menšiu autobusovú zastávku, len zamrežovaný vchod svedčí o jeho inom účele. Za ním sú osadené masívne pancierové dvere. Celé krízové stredisko je vzduchotesne uzavreté a vchádza sa doň cez podtlakovú komoru, za ktorou sú umiestnené sprchy. Centrum je akoby samostatný, sebestačný organizmus s vlastnou cirkuláciou vzduchu, vlastnými zdrojmi energie a zásobami vody.

Režim života osôb v úkryte



Usmernenia pre správanie a povinnosti ukrývaných osôb:

■ Disciplinovane sa riadiť ustanoveniami úkrytového poriadku a dbať na pokyny veliteľa úkrytu a členov družstva a byť im nápomocní.
■ Starať sa o svoje osobné veci, udržiavať v pohotovosti svoje prostriedky individuálnej ochrany a použiť ich okamžite, ak vydá na to pokyn veliteľ úkrytu.
■ Šetriť vodou, jedlom a pitím.
Zbytočne nepoužívať sociálne zariadenie úkrytu, udržiavať čistotu a poriadok pri osobnej hygiene.
■ Zdržiavať sa v určenom priestore, zbytočne sa neprechádzať a hlasne nehovoriť.
■ Správať sa pokojne a disciplinovane, vzájomne si pomáhať, najmä starším osobám a ženám.
■ Dodržiavať čas určený na pracovné úkony, odpočinok a dodržiavať stanovený režim života v úkryte.
■ Nefajčiť, nezapaľovať sviečky, lampy, zapaľovače, nepoužívať variče a iné zdroje tepla a svetla s otvoreným ohňom. V úkryte nie je dovolené variť.
■ Ukrývané osoby sú povinné vykonávať pomocné práce podľa požiadaviek veliteľa úkrytu alebo členov družstva. Pôjde najmä o ručný pohon filtračno-ventilačného zariadenia, o ručné prečerpávanie splaškov – likvidáciu suchých záchodov, o výkon služby pri vchode do úkrytu, dozor pri sociálnych zariadeniach, o doplňovanie zásob vody a potravín.
■ Ubytované osoby sú povinné podľa určenia veliteľa úkrytu zúčastniť sa na vyslobodzovacích prácach v prípade zavalenia úkrytu.
■ Striedanie osôb organizuje veliteľ úkrytu podľa obťažnosti a namáhavosti pracovných úkonov.

Viac o "Téme týždňa", v ktorej sa venujeme krytom, sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 21. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 14. mája 2024
Meniny má Bonifác, zajtra Žofia