Téma týždňa: Plne funkčný kryt v Piešťanoch sa nachádza len pod Priorom

  • Spravodajstvo
  • 22. apríla 2015, 09:21
  • Autor:Ján Karásek

Vzdialenosť medzi Piešťanmi a Ukrajinou je ani nie päťsto kilometrov. Ešte nikdy v dejinách novodobej Slovenskej republiky nebola vojna tak blízko nielen ku kúpeľnému mestu. Jedni sú presvedčení, že rinčanie zbraní kdesi na východe sa nás netýka, iní podliehajú hlúpostiam konšpiračných teórií a nad ich hlavami poletujú americké lietadlá. Kam sa schovať?

Odhliadnuc od prostej skutočnosti, že ruský prezident sa rozhodol „brániť“ Ukrajinu jej napadnutím, témou týždňa Piešťanského týždňa sú tentoraz úkryty určené pre obyvateľstvo. „Je to zvláštna téma a veľa ľudí sa domnieva, že niekde existujú úkryty budované štátom, ktoré sú v prípade potreby pripravené pre všetko obyvateľstvo. Nebolo to tak ani pred rokom 1989, a nie je to tak ani teraz,“ tvrdí šéf odboru krízového riadenia Okresného úradu Piešťany Igor Košík.
Nedobrovoľné väzenia
Vráťme sa desaťročia dozadu, keď sme boli ešte súčasťou socialistického východného bloku. Vtedy si štát plnil voči občanom jednu zo svojich úloh. Ruka v ruke s budovaním infraštruktúry a súbežne s tým, koľko financií zostávalo v štátnej kase, budoval jednoúčelové špeciálne úkryty ako pre zamestnancov podnikov, tak aj pre občanov. Malo to aj svoj oficiálny názov – Koncepcia rozvoja kolektívnej ochrany obyvateľstva. Išlo väčšinou o stavby situované pod úroveň terénu a vybavené filtro-ventilačným zariadením. Mali odolný skelet, ktorý musel vydržať aj zrútenie budovy. Ich súčasťou boli aj rádiomajáky – vysielače, ktoré sa uviedli do činnosti, keď bolo treba v sutinách zrúteného objektu lokalizovať úkryt. Nedobrovoľné väzenia umožňovali niekoľkodňové izolované prežitie a mali dokonca svoje vodné hospodárstvo.

Viac o "Téme týždňa", v ktorej sa venujeme krytom, sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 21. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 14. mája 2024
Meniny má Bonifác, zajtra Žofia