Reprezentácia s tromi Čajkami odštartuje prípravu na ME v Piešťanoch

  • Šport / Basketbal
  • 21. apríla 2015, 14:01
  • Autor:sita/th

Šestnásť mien figuruje v aktualizovanej nominácii trénera basketbalistiek Slovenska Maroša Kováčika na júnové majstrovstvá Európy v Maďarsku a Rumunsku. V reprezentácii sú aj tri Piešťanské Čajky – sestry Terézia a Marta Páleníkové a Lucia Krč-Turbová.

Z hráčok, ktoré sa vlani pričinili o postup, v nej chýbajú zranená Eva Kmeťová a aj Mária Felixová z Čajok, ktorú tréneri nevybrali z výkonnostných dôvodov. Zvyšok kádra tvorí desiatka dievčat z minulého leta – Zuzana Žirková, Žofia Hruščáková, Martina Kiššová, Barbora Bálintová, Dominika Baburová, Zuzana Lázárová, L. Krč-Turbová, Kristi Toliverová, Katarína Tetemondová a Anna Jurčenková. Staronovými či novými tvárami v družstve sú sestry M. a T. Páleníkové, Romana Vyňuchalová, Angelika Slamová, Beáta Janoščíková a Veronika Remenárová. Reprezentácia odštartuje spoločnú prípravu v Piešťanoch 27. apríla, na záverečný turnaj odcestuje tucet basketbalistiek.
Súperkami Sloveniek v základnej D-skupine ME 2015 v Šoprone budú obhajkyne titulu zo Španielska, reprezentantky jednej z usporiadateľských krajín Maďarska, ďalej basketbalistky Litvy a Švédska. Dvadsať zúčastnených krajín rozdelil žreb do štyroch základných skupín. Do ďalšej fázy sa kvalifikujú po tri krajiny z každej z nich. Slovenky odštartujú šampionát proti Švédkam (11. júna o 16.30 h), o deň neskôr narazia na Litovčanky (16.30 h), 13. júna vyzvú Španielky (16.30 h) a ich účinkovanie v základnej skupine uzavrie duel proti Maďarkám 15. júna (19.00 h). V druhej fáze (dve skupiny po šesť družstiev) každý postupujúci kolektív absolvuje duely proti tímom, s ktorými sa dovtedy nestretol. Dejiskami týchto súbojov budú Debrecín a Györ. Z každej nadstavbovej skupiny sa do štvrťfinále pozrú štyri najúspešnejšie družstvá, ktoré už v Budapešti budú bojovať nielen o titul, ale aj olympijské hry v brazílskom Riu de Janeiro 2016.
Pre ženskú basketbalovú reprezentáciu bude záverečný turnaj majstrovstiev Európy jubilejným desiatym kontinentálnym šampionátom v histórii samostatnej republiky. Výber SR nastúpil od roku 1993 na dovedna 64 stretnutí, v ktorých dosiahol 30 víťazstiev. Najlepším umiestnením Slovenska bola druhá priečka v Maďarsku 1997, no mimoriadne cenný je bronz z talianskej Perugie 1993, kde štartovalo iba osem družstiev. Aktuálne ťahajú sériu štyroch účastí za sebou počnúc Lotyšskom 2009. 


Povinnosti majú aj ďalšie Čajky

Okrem tria Piešťanských Čajok, ktoré sú v nominácii slovenskej ženskej reprezentácie na majstrovstvá Európy, si po skončení sezóny budú reprezentačné povinnosti plniť aj ďalšie hráčky. Tamara Tatham už odletela do rodnej Kanady, najbližšie ju čakajú augustové Panamerické hry v Toronte. V českej reprezentácii si zase bude svoje povinnosti plniť Kateřina Bartoňová. Čajky budú mať zastúpenie aj v mládežníckych reprezentáciách – Laura Horvátová si zahrá vo výbere SR do 18 rokov a Michaela Balážová medzi 16-ročnými dievčatami.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 21. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika