Skifár Babač: Natrénované mám, uvidíme ako to pôjde na vode

  • Veslovanie / Šport
  • 1. apríla 2015, 14:47
  • Autor:T. Horký

Vodácka sezóna sa nezadržateľne blíži a už počas nasledujúcej soboty sa na piešťanskej Sĺňave uskutočnia dištančné preteky skifárov. Na nich sa predstaví aj piešťanský veslár Lukáš Babač, ktorý má v tejto sezóne v pláne absolvovať aj majstrovstvá Európy i sveta, a my sme ho pred náročnou sezónou vyspovedali.

V akom období veslárskej sezóny sa práve nachádzate?
V tom najťažšom. Sezóna je pred dverami. Tento víkend mám prvé dištančné preteky, ktoré sa budú konať v Piešťanoch. Trénujem naplno, no už by som chcel pretekať. Cítim takú predsezónnu nervozitu, ako na tom som.

Akú dlhú ste mali prípravu?
Veľmi dlhú. Po minulej sezóne som si nezobral takmer žiadne voľno. Síce som chvíľku nesedel v lodi, ale veľa som toho najazdil na bicykli.

Čo ste všetko počas prípravy absolvovali? Mali ste nejaké sústredenia?
Sústredenie mi časovo nevyšlo. Pripravoval som sa v domácich podmienkach. Možno by bolo dobré absolvovať nejaké vysokohorské sústredenie, no tam treba ísť minimálne na mesiac, čo mi však časovo nevyhovuje. Doma som chodil do posilňovne, jazdil som na trenažéri, sem-tam som sa dostal na vodu. Jazdil som však veľa na bicykli, cez zimu som zabŕdol aj do cyklokrosu, takže natrénované mám.

Počas nasledujúceho víkendu vás čakajú úvodné nominačné preteky. Čo vás počas nadchádzajúcej sezóny všetko čaká?
Všetko záleží na tom, ako dopadnú nominačné preteky na 10 kilometrov. Potom odchádzame do chorvátskeho Záhrebu, kde sa koná Croatia Open. Neskôr zasa máme nominačné preteky na krátku trať a druhý májový víkend je v Slovinsku prvé kolo Svetového pohára. Koncom mája sú majstrovstvá Európy. Môj cieľ je teda úspešne prejsť nominačkami, na „sveťáku“ sa porovnať so špičkou a na európskom šampionáte zajazdiť slušný výsledok.

A čo majstrovstvá sveta? Tie nemáte vo veslárskom kalendári?

Šampionát sa koná na prelome augusta a septembra. Tam by som sa tiež rád kvalifikoval. Uvidíme, ako sa to celé vyvinie.

V akej forme sa pred sezónou cítite?
Neviem to posúdiť. Zatiaľ som sa nemal s kým porovnať. Na základe testov, čo sme mali počas zimy, som si posunul všetky osobné rekordy. Fyzicky som sa určite zlepšil, takže uvidíme, ako sa mi to podarí preniesť na vodu.

Vaším trénerom je Václav Kacíř, s ktorým však spolupracujete na diaľku, keďže on pôsobí na univerzite v Amerike. Môžete nám priblížiť, ako spolupráca vyzerá?
Pracujeme spolu takmer celú kariéru. Vašo odišiel do Ameriky, kde sa vypracoval na veľmi uznávaného trénera. Nikto nám spočiatku neveril, že dokážeme takto fungovať. Snažíme sa spolu čo najviac komunikovať. Nie je to možno úplne ideálna situácia, vždy je lepšie, keď ten tréner je tu, no za tie roky som sa naučil samostatnosti. A žiadny športovec, ktorý chce niečo dokázať, sa nemôže ulievať.

Piešťanec sa pripravoval i na trenažéri.

Aj vy ste si vyskúšali pôsobenie v USA, kde ste boli dva roky. Nechceli ste tam ešte zotrvať? Predsa tie podmienky sú neporovnateľné.
Vôbec mi to v Amerike nesadlo. V Piešťanoch mám silné väzby a tam som sa necítil dobre, tak som sa vrátil domov, kde mi to vyhovuje.

Ste cyklistickým nadšencom a často používate bicykel aj v rámci tréningu. Beriete tento šport ako doplnkový alebo je to pre vás vášeň?
Je to vášeň a zároveň doplnkový šport. Telo pri veslovaní dosť trpí a na bicykli sa dajú natrénovať veľké objemy a pomerne šetrne k telu. Samozrejme, fandím cyklistike a myslím si, že keby som nevesloval, tak sa určite venujem cyklistike alebo behu na lyžiach.

Koľko času z tréningu teda venujete jazde na bicykli?

Záleží to podľa času. Keď mám medzi pretekmi voľno, dá sa povedať, že tretina tréningu je na bicykli – osem až desať hodín týždenne.

V minulosti ste pričuchli aj k triatlonu. Tento rok sa nechystáte absolvovať nejaké preteky?
Určite nie. Triatlon je náročný na prípravu a popri veslovaní sa to nedá. Ja som známy tým, že som veľmi zlý bežec, no hoci s plávaním a cyklistikou problém nemám, plávanie moje telo dosť rozhodí a pri veslovaní mi to nevyhovuje.

Neuvidíme vás ani na piešťanskom Slovakmanovi 226, ktorého ste pred dvomi rokmi absolvovali?

Už ma to veru neláka. (smiech) Pred dvomi rokmi som ho absolvoval, no potom je treba tak dva týždne regenerovať, a to by som vzhľadom na preteky vo veslovaní nezvládol.

Keďže veslovanie nie je na Slovensku profesionálny šport, rozhodli ste sa otvoriť si cyklisticko-bežecký obchod. Ako sa vám darí skĺbiť prácu s tréningom a pretekmi?
Je to náročné, hlavne čo sa týka spánku. Vstávam pomerne skoro, aby som si dokázal odtrénovať ešte pred prácou. Nakoľko je obchod môj, spravil som si takú dlhšiu obedňajšiu prestávku, aby som stihol odtrénovať aj druhú fázu.

Čo vás inšpirovalo, že ste si otvorili práve obchod s týmto sortimentom. Rozhodla možno aj vášeň pre cyklistiku?
Najskôr som pracoval v jednom bicyklovom obchode, no potom som sa chcel osamostatniť. Bicykle preto, že Piešťany sú bicyklové mesto a je to aj moje hobby. Je to však bicyklovo-bežecký obchod. Mám tu aj veci na behanie a triatlon.

Pomaly sa blížia letné olympijské hry v Riu de Janeiro 2016. Ako vidíte vašu účasť na nich?

Vidím to zatiaľ bledo. Uvidíme, ako sa vyvinie táto sezóna. Žiaľ, nenarástol som o desať centimetrov viac a nemám o desať kilogramov viac, aby som mohol konkurovať ťažkým skifárom. Takže by to chcelo nejakého kolegu do dvojskifu, no nevidím to príliš reálne. Na Slovensku je nás málo, sú tam dosť výkonnostné rozdiely a zatiaľ nepripadá do úvahy žiaden parťák podobnej výkonnosti ako ja. Takisto aj časovo je to náročné skĺbiť. Uvidíme, možno ešte niečo vymyslíme.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 31. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava