Príďte pobozkať svoju ropuchu

  • Spravodajstvo
  • 1. apríla 2015, 14:35
  • Autor:pror

Na prenos ropuchy bradavičnatej cez cestu pri vodnej nádrži Striebornica pozývajú verejnosť ochrancovia z občianskeho združenia Kvas. Ťah obojživelníka sa začal v minulom týždni a je vítaný každý dobrovoľník, ktorý pomôže bezpečne týmto obojživelníkom dostať sa k vode. Svoju aktivitu nazvali Pobozkaj ropuchu.

„Lektorované prenosy sú každý večer od 19.30 a v sobotu a nedeľu aj od 9.00 hodiny. Predpokladáme, že ťah ropúch bude trvať približne do 3. apríla. S prihlásenými účastníkmi sa vždy stretneme na parkovisku pod Striebornicou. Prihlásiť sa môžu na ozkvas@gmail.com alebo na telefónnom čísle 0908/809 976,“ informovala nás Hana Kalinová z občianskeho združenia.
Záchranu žiab začali organizovať piešťanskí ochranári v už roku 1988. Okrem ropuchy bradavičnatej sa pri Striebornici občas vyskytuje aj skokan hnedý, skokan štíhly, rapotavý, krátkonohý a zelený. Žaby prežijú zimu zahrabané v zemi alebo skryté pod kameňmi a lístím. Po niekoľkých mesiacoch chladu vyrážajú za účelom párenia k vode, čo ich do času zásahu aktivistov vo väčšine prípadov stálo v tejto lokalite život. „Najohrozenejšie sú práve ropuchy bradavičnaté, ktoré sú pomalé, najviac sa zdržia na ceste a skončia pod kolesami áut,“ dodal Aurel Rusnák z ochranárskeho združenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav