Škandalózna strata investícií od partnerskej štvrte z Pekingu?

  • Spravodajstvo
  • 31. marca 2015, 15:13
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Do Piešťan z partnerskej štvrte čínskeho hlavného mesta Pekingu smerovali megaprojekty za stovky miliónov jüanov. Ázijskí partneri chceli dať prácu stovkám Piešťancov, kompletne zrekonštruovať komunikácie, zaplatiť obnovu mestského parku či sprevádzkovať hotely Lipa a Slovan.

Podľa našich informácií za účelom hladkého prístupu investora mali ako strategický partner vstúpiť do vlastníctva letiska i Čínske aerolínie so zámerom rozšíriť kapacitu jeho kapacitu na dve vzletové dráhy. Ázijci okrem luxusnej štvrte pre svojich zamestnancov mali v úmysle postaviť aj aquapark s liečivou vodou a s prameňom. Investor sa chcel i zaviazať, že práce budú vykonávať len piešťanské firmy.
Stanovisko k investičným plánom nám poskytol TaHy Hu, generálny riaditeľ ázijskej korporácie: „Naši zástupcovia si prešli kúpeľné mesto a pochopili, kde sú jeho nedostatky. Je nám jasné, že tie skvelé projekty, do ktorých radnica za posledné roky investovala stovky tisíc eur, nemáte z čoho zrealizovať. Miliónové investície z rozpočtu, ktorý ledva stačí na upratovanie ulíc, vyrúbanie drevín a pestovanie trvaliek na také skvelé projekty, ktoré mesto krvopotne vymýšľa, nepostačujú. Preto sme tu my s našou ponukou.“
Zdá sa však, že čínska nadnárodná korporácia narazila na neprekonateľné prekážky v komunikácii so zástupcami mesta. Na jedinej podmienke pre nenávratnú investíciu za stovky miliónov jüanov zrejme rokovania zlyhajú. Investori požadovali, aby sa Vodárenská ulica premenovala na Podvodnú ulicu. Názov vraj vychádza z histórie dávnych čias, keď obce Piešťany a Teplice boli každoročne zaplavované Váhom. Tu však narazili na tvrdý odpor jednej z mestských komisií. Názov si vraj nebude vyberať hocikto a aký si zmyslí, ale vyberajú ho oni. To však TaHy Hu netušil, že na svete je i ďalší problém a v meste beží nejaký kontrolný audit a s názvom Podvodná a jeho odvodeninami sa cíti byť dotknutá kontrolovaná, ale i kontrolujúca strana, a tak sa vidina rozvoja mesta utopila v šarvátkach. Zástupcovia mesta sa majú opätovne stretnúť s ázijským investorom 1. apríla. Keby však aj k dohode nedošlo, radnica zvládne všetky projekty zrealizovať i bez cudzej pomoci.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava