Sídlisko Adam Trajan bude celý apríl ponorené do tmy

  • Spravodajstvo
  • 31. marca 2015, 15:19
  • Autor:vd

V Malej vrbine oproti piešťanskému sídlisku Adam Trajan objavili
vzácnu sovu hoodovú, z ktorej sa neskôr vyvinula sova obyčajná. Ochranári preto sprísnili režim v tejto lokalite. Aby mohla sova vysedieť mláďatá v bútľavom strome oproti sídlisku, navrhli ochranári zastupiteľstvu, aby presadili celoplošný zákaz osvetlenia A. Trajana. S tým nesúhlasili najmä poslanci, ktorí tam bývajú.

„Podávam návrh na odstávku elektrickej energie sídliska A. Trajan v čase od 23.00 do 6.00 hodiny v mesiaci apríl. Je to jediný mesiac, keď môžeme tejto vzácnej sove umožniť nerušené hniezdenie a vyliahnutie sovíčat,“ uviedol na marcovom zastupiteľstve šéf občianskej iniciatívy Spoločne pre Piešťany, Tomáš Hudcovič. Jeho návrh podporili trinásti nezávislí poslanci.
Sovu hoodovú pomenoval jej objaviteľ z 15. storočia podľa ľudového hrdinu Robina Hooda, ktorý nočného vtáka netradičného sfarbenia uší nosil na ramenách, pripútanú kúskom kože o opasok. Dravca s jemným perím, ktorý sedí zvyčajne na konári, pritisnutý ku kmeňu stromu, kde splýva s prostredím a odpočíva, poznáte podľa toho, že jedno ucho má modré a druhé žlté. Zrejme práve toto sfarbenie sove hoodovej pomohlo pri maskovaní sa v teréne mesta, ktoré má vo svojom logu žlto-modrú farbu.
Piešťanskému týždňu sa podarilo zistiť, že ornitológovia o jej výskyte vedeli už v minulom storočí. Podľa tejto sovy si svoje priezviská odvodzovali aj niektorí staropiešťanci. Ale keďže slovenčina nepovoľovala zdvojenie samohlásky „oo“, nahradili ju jednoduchým „u“.
Existuje preto dôvodné podozrenie, že práve líder spomínanej skupiny T. Hudcovič (Hoodcovič) chce ochranou potomkov sovy hoodovej presadiť v parlamente nariadenie, ktoré by mohlo zvýšiť jeho preferencie najmä medzi ženskou časťou verejnosti. Jeho odporcovia to považujú za protiprávne.
Nariadenie zatiaľ nepodpísal primátor. Počká vraj na prvý apríl! Má totiž obavy z negatívneho dopadu tmy na sídlisku, kde by sa mohla zvýšiť kriminalita. Tú by ale vyvážila zvýšená pôrodnosť obyvateľov. Tým po tom, čo zostanú bez svetla, televízie a počítačov, ostane z piatich zmyslov funkčný len sluch, hmat, čuch a hlavne – chuť!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav