Piešťanec o pomaľovaní busty Vasila Biľaka

  • Spravodajstvo
  • 31. marca 2015, 20:09
  • Autor:Ján Karásek

Dejiny sú plné paradoxov: V apríli roku 1945 Sovieti na tankoch privážali zástavu slobody, v auguste 1968 vlajku okupácie. Vo februári tohto roku Piešťanec, umelec a rebel Peter Kalmus pomaľoval bustu Vasila Biľaka červenou farbou, v súčasnosti prípad riešia orgány činné v trestnom konaní.

Hoci komunistický zločinec nebol nikdy právoplatne odsúdený za vlastizradu, podpísal pozývací list, ktorým sa mal legalizovať vstup okupačných vojsk na územie vtedajšieho Československa. V jeho rodnej obci Krajná Bystrá vo svidníckom okrese mu v sobotu 21. februára odhalili pamätník a už o niekoľko hodín neskôr ho P. Kalmus spolu s Ľubošom Lorenzom natreli červenou farbou.

Rodák z kúpeľného mesta nepopiera, že istou motiváciou k tomuto činu bolo jeho osobné prežívanie tragického augusta, keď mal 14 rokov. „Boli to jedny z najkrajších prázdnin – obdobie po ukončení základnej školy, medzník detstva a dospievania. Prvýkrát som sa stretol s otcom. Učil ma šoférovať, fajčiť cigaretu, počúvali sme bigbít. Jedného rána mi zrazu kopol do postele. ´Preboha, vstávaj, je vojna!´“ spomína si na 29. august 1968 P. Kalmus. S deckami vybehol ku Krajinskému mostu, po ktorom sa valili maďarské tanky a začal s ostatnými hádzať po nich kamene. Niekto z ozbrojencov vystrelil do vzduchu a otec skoro dostal infarkt.

Pomaľovanie Biľaka výtvarník pokladá za správny počin, hoci Komunistická strana Slovenska podala na oboch aktérov trestné oznámenie. „Na výsluchu som vypovedal, že je povinnosťou každého občana zabrániť trestnému činu a odhalenie pomníka Biľakovi je propagácia a šírenie extrémizmu,“ povedal nám P. Kalmus. Komunistický pohlavár je zodpovedný za pozvanie vojsk Varšavskej zmluvy aj podľa profesijných historických organizácií na Slovensku.

Koncom marca sa prípadom začala zaoberať Okresná prokuratúra vo Svidníku. Urobila tak po tom, čo dostala podnet, či inštalovaním pamätnej tabule nebolo spáchaných viacero trestných činov, medzi inými aj podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, či popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 31. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav