Bicyklistov vylúčia z centra Piešťan!

  • Spravodajstvo
  • 31. marca 2015, 15:05
  • Autor:Ján Karásek

Novela zákona o doprave z dielne ministerstva vnútra uvažuje s výrazným obmedzím cyklistov vo viacerých mestách Slovenska. V zozname figurujú aj Piešťany. Stalo sa tak po protestoch viacerých organizácií a združení.

Podľa našich informácií populárna preprava obyvateľov kúpeľného mesta prekáža Slovenskému zväzu dopravcov, Regionálnemu združeniu taxikárov, Slovenskej autobusovej doprave i Telovýchovnej jednote chodcov Trnavského samosprávneho kraja.
Paradoxne sa obmedzenia budú týkať predovšetkým Martina, Banskej Bystrice a Piešťan, teda miest, ktoré sa ocitli na prvých troch priečkach čoraz známejšej akcie Na bicykli do práce. Túto informáciu nám potvrdili aj na ministerstve vnútra. „Náš rezort musí brať do úvahy sťažnosti viacerých organizácií a takisto čoraz prísnejšie smernice Európskej únie na bezpečnosť dopravy,“ povedal nám Marek Pakasic z komunikačného odboru ministerstva. „Na základe analýz, v tomto konkrétnom prípade z KR PZ Trnava, sa ukázalo, že medzi hlavné prehrešky piešťanských bicyklistov patrí jazda vedľa seba a po chodníku, prejazdy cez priechody pre chodcov či napríklad častá absencia reflexných prvkov a bŕzd.“ Bicyklisti budú mať určite stopku na Teplickej, Nitrianskej, Rázusovej i Winterovej ulici. Bratislavská či Žilinská cesta je zatiaľ otázkou ďalších rokovaní.
Novelu zákona si pochvaľujú najmä taxikári. Majiteľ jednej piešťanskej taxislužby, ktorý si neželá byť menovaný, nám povedal: „Taxíky sú pre chod mesta nevyhnutné. Keďže sme však stále na pokraji krachu, uvítame, keď aj cyklisti urobia niečo pre svoje mesto a budú využívať naše služby.“ Zamietavé stanovisko zatiaľ vydal len okresný úrad životného prostredia. Podľa našich zdrojov radnica k tejto problematike zvažuje zriadenie bezpečnostnej komisie, ktorá by mala využiť skúsenosti poradenskej firmy Alla.
Novela zákona má vstúpiť do platnosti 1. apríla budúceho roka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav