Seriál: Svatí za dedinu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. marca 2015, 12:19
  • Autor:jk

Jazdíme popri nich autami, prechádzame peši. Bez povšimnutia. A im to vôbec neprekáža. Mnohé z nich kedysi stávali za dedinou, no časy sa menia a cesty sa inak kľukatia. Mlčky sledovali minulosť a nekomentujú ani súčasnosť. Nemí svedkovia doby. Sochy pri cestách.

Jeden zo strážcov kostola v Maduniciach
Ak sa niečo nedá prehliadnuť na „starej“ ceste z Trnavy do kúpeľného mesta, je to okoliu dominujúci Kostol Narodenia Panny Márie, Kráľovnej anjelov, v Maduniciach. Akoby dva strážcovia pred ním stoja dva pamätníky, ktoré ako dirigent pozoruje socha veľkého slovenského básnika a národného buditeľa Jána Hollého. Tento kňaz tu pôsobil, no svätostánok i jeho fara vyhorela v roku 1848.
Jedným zo strážcov chrámu je kamenný kríž z roku 1806. Dielo bolo zrekonštruované v roku 1906 pri príležitosti storočného jubilea posvätenia kostola. Novodobú renováciu tejto pamiatky zabezpečila obec pred štyrmi rokmi spoločne s druhou sochou svätého Jána Nepomuckého. Až vtedy si mnohí Maduničania uvedomili, aké skvosty sa ukrývali pod stromami.
Na kamennom kríži svieti nápis De vote Deo dicata et consecrata. Preložené z latinčiny – S vrúcnosťou Bohu venovaný a zasvätený.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 24. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín