Po Štefanovi Kalužovi ostala kupola historickej studne

  • Spravodajstvo / Región
  • 25. marca 2015, 09:58
  • Autor:Ivan Borovský, exprimátor Vrbového

Štefan Kaluža sa narodil 22. decembra 1938 v Hradišti pod Vratnom rodičom Jánovi Kalužovi a Anne, rodenej Sekáčovej. Detstvo prežil v Chtelnici so sestrou Annou a bratom Jánom. Základnú školu absolvoval v Chtelnici, vyučil sa v Holíči za automechanika a strojného zámočníka. Začal pracovať v Jednotnom roľníckom družstve v Chtelnici, odtiaľ narukoval na vojenčinu. Po jej skončení pracoval v Kovosmalte v Trnave, odkiaľ prešiel do Kovovýroby vo Vrbovom. V roku 1961 sa oženil s Annou, rodenou Danekovou. Spolu vychovali tri deti – syna Mariána a dve dcéry, Alenu a Ivanu.

Do jeho života nečakane vstúpila choroba. V Kristových rokoch ho postihla mozgová príhoda, po ktorej zostal bezvládny. Nepoddal sa a bojoval o život. V trnavskej nemocnici ležal päť týždňov, nevedel ani, na akom oddelení sa nachádza. Poslali ho domov a manželke povedali, že do roka zomrie. Našťastie, známy piešťanský neurológ mu vysadil všetky lieky a predpísal nové, na obnovu buniek. Bola to od neho odvaha, ale rodina mu verila. V domácej liečbe bojoval Š. Kaluža o svoj život ako lev. S manželkou chodil na prechádzky, učila ho násobilku. Vtedy si spomenul na svoju záľubu z mladosti, ňou bol beh. Behať začal z Vrbového do Krakovian. Jeho zdravotný stav sa postupne zlepšoval. Po siedmich rokoch sa na vlastnú žiadosť vrátil do práce na Bytový podnik mesta Vrbové, kde pôsobil až do odchodu na dôchodok. Dlhé roky bol i skladníkom civilnej obrany mesta. V roku 1983 sa stal spoluzakladateľom Klubu rekreačného behu pri TJ Iskra, od roku 1989 sa venoval organizácii pretekov Vrbovská pätnástka a Behu zdravia Vrbovčanov na päť kilometrov. V roku 2008 bol ocenený Zlatou pamätnou medailou mesta Vrbové, v roku 2009 bol osobnosťou Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), bol ocenený Pamätnou medailou predsedu TTSK a v roku 2014 mu bola udelená Cena mesta Vrbového. Odbehol sto maratónov, doma i v zahraničí. Stý maratón bežal 7. septembra 2002 v Novom Meste nad Váhom.
Jeho prioritou bol beh, no miloval aj rybárčenie a hľadanie húb. Bol šikovným majstrom, vedel všetko opraviť, ale aj vytvoriť rozmanité umelecké diela zo železa. Jeho dielňa si toho veľa pamätá. Chcel niečo darovať aj mestu Vrbové. Preto zhotovil kupolu na historickú studňu v Kúrii M. Beňovského.
Pohľad na ňu pripomína spomienku na tohto vzácneho človeka, ktorý skonal dňa 12. marca 2015 vo veku 76 rokov. Bolo to po dvoch rokoch veľkého boja so zákernou chorobou, nad ktorou túžil zvíťaziť.
Česť jeho pamiatke!

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 24. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián