Najväčšie jednosálové kino na Slovensku po novom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. marca 2015, 12:23
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Málokto tuší, že Dom umenia v Piešťanoch sa pýši titulom najväčšie jednosálové kino na Slovensku. Do sály sa zmestí až šesťsto divákov, ktorí si po novom môžu vychutnať vysokokvalitný obraz na novom plátne. Prvý 2D film premietali pre uzavretú spoločnosť v pondelok 16. marca.

Slávnostný filmový večer uviedla riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová. Po úvodnom poďakovaní privítala na pódiu aj riaditeľa umeleckého súboru Lúčnica Michala Turnera. „Myslím si, že si každý spomíname, ako sme začali chodiť do kina a aké to boli nádherné zážitky. Spieva sa o tom v piesňach, hovorí sa o tom v básňach,“ povedal M. Turner a dodal, že kino má úžasnú silu a váhu, lebo je to forma umenia, ktorá dokázala vychovať celé generácie.
Riaditeľa na pódiu vystriedal zástupca firmy, ktorá zabezpečovala digitalizáciu kina. „Nainštalovali sme technológiu, ktorá je schopná premietať nový digitálny formát. Aktualizáciou prešiel aj zvukový systém,“ informoval Michal Smolárik.
Na porovnanie novej technológie s predošlou si hostitelia pre divákov pripravili dve ukážky. Vo formáte 35 milimetrov premietli krátku časť filmu Heleny Třeštíkovej s názvom René. Novú technológiu už predviedli na minuloročnej snímke Cesta nádeje, ktorá vznikla pod taktovkou režiséra a herca Russella Crowea. Po zhliadnutí filmov sa hostia presunuli do foyeru, kde na nich čakalo občerstvenie pripravené študentmi Hotelovej akadémie Ľ. Wintera.
Filmy v 2D formáte pre verejnosť premietajú od 17. marca.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 24. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava