Pohľady na Piešťany z minulého storočia

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 20. marca 2015, 15:37
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Dnešná podoba miest je vďaka výstavbám a rekonštrukciám len ťažko porovnateľná s ich historickou scenériou. Balneologické múzeum v Piešťanoch sa rozhodlo pripomenúť, ako vyzeralo kúpeľné mesto v 20. storočí sériou snímok fotografa Vladimíra Brnu.

Vernisáž uviedol riaditeľ múzea Vladimír Krupa vo štvrtok 12. marca slovami: „Výstavu sme koncipovali ako zameranú na mesto Piešťany. Keď si pozeráme tieto fotografie, zistíme, ako veľmi sa Piešťany zmenili. Zistíme, že fotografie z päťdesiatych, šesťdesiatych alebo sedemdesiatych rokov 20. storočia sú pre ľudí možno zaujímavejšie ako staršie snímky“.
Vernisáž s názvom Piešťany objektívom fotografa Vladimíra Brnu hudobne sprevádzali žiaci Základnej umeleckej školy v Piešťanoch. Takmer stovkou záberov si staršie ročníky mesto pripomínali a mladšie ho zasa spoznávali. Okrem manželky zosnulého fotografa sa na podujatí zúčastnili aj jeho dve deti. „Ja to vnímam ako prejav lásky a obdivu môjho otca k tomuto mestu, pretože napriek tomu, že sa tu nenarodil a prišiel sem až v osemnástich rokoch, zostal tu a celý život tu pôsobil,“ vyjadril sa syn Juraj Brna.
Zábery z centra mesta, evanjelický kostol s dnes už neexistujúcou ortodoxnou synagógou, autobusová stanica či vojnou zničený Kolonádový most. Nielen tieto snímky si môžete pozrieť vo Vile dr. Lisku na výstave, ktorá potrvá do 3. mája.

Návrat do histórie: letecký pohľad na Námestie SNP.

VLADIMÍR BRNA sa narodil 25. apríla 1918 v Dražkovciach pri Martine ako deviate z jedenástich detí. Po ukončení základného vzdelania sa začal venovať v tej dobe pomerne mladému odboru – fotografovaniu. Do Piešťan sa dostal vďaka povinnej štvorročnej vojenskej službe. Po jej ukončení sa tu rozhodol zostať, otvoril si fotoateliér a spoznal manželku Vlastu. Od roku 1948 pracoval ako dokumentarista vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby. Asi desať rokov pred dôchodkom sa vrátil ku komerčnej fotografii a pracoval v Komunálnych službách mesta Piešťany. Zachránil aj niekoľko negatívov so zábermi Piešťan z obdobia pred rokom 1918. Zomrel v roku 1982.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 17. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj