Škandál na piešťanskej radnici

  • Spravodajstvo
  • 17. marca 2015, 08:47
  • Autor:Ján Karásek

Osobné údaje Piešťancov sú v ohrození! Podľa našich zistení sa k nim dostala firma, ktorá získala prístup k počítačom nielen radnice, ale aj na server mestskej polície. Vedenie
mesta bolo dokonca také netrpezlivé, že ani nepočkalo na uzavretie kontroverznej zmluvy a k sťahovaniu údajov na externý hard disk z počítačov radnice prišlo už počas víkendu pred dvomi týždňami. Akoby toto všetko nestačilo, hlavu Piešťan zaujímajú aj „osobné vlastnosti“ zamestnancov úradu.

Udalosti posledných dní nabrali priam expresný spád. Informovali nás o nich pracovníci radnice, ktorí si z obáv zo straty zamestnania želajú zostať v anonymite. V piatok 6. marca primátor Miloš Tamajka odovzdal svojej pravej ruke – viceprimátorovi Michalovi Hynekovi administrátorský príkaz k doméne mesta umožňujúci prístup k všetkým počítačom mestského úradu. Pritom autorizačné údaje je možné prideliť iba jeho zamestnancom, prípadne pracovníkom spoločnosti vykonávajúcim údržbu systému. Podotýkame, že viceprimátor nie je zamestnancom mesta, ale iba poslanec zastupiteľstva poverený zastupovaním primátora. Jeho funkcia je nezlučiteľná so zamestnaneckým pomerom k mestu. Z toho vyplýva, že primátor vydal príkaz v rozpore s bezpečnostnou smernicou mesta.
V sobotu 7. marca sa dvere radnice otvorili pre zástupcov spoločnosti illi. Tí v niekoľkých miestnostiach z počítačov stiahli údaje na externé pamäťové zariadenie, ktoré nie je vlastníctvom mesta. „Mimo“ sa tak ocitli informácie z útrob počítačov, údajne aj obsahy ich e-mailových schránok či osobné údaje Piešťancov. Vynára sa teda podozrenie, či neprišlo k porušeniu povinností mesta a neoprávnenej manipulácii s údajmi. Takáto činnosť má svoj špeciálny názov – bezpečnostný incident. Vedeniu mesta ho vraj nahlásili viacerí zamestnanci radnice.
Až v stredu 11. marca primátor uzatvára zmluvu so spoločnosťou illi sídliacou v Bratislave, v ktorej je jediným spoločníkom Peter Hradský. V obchodnom registri má firma zapísaných viacero činností. Napríklad činnosť podnikateľských, organizačných a ekonomických poradcov, nákladnú cestnú dopravu, ale aj prepravu a úschovu zbraní a streliva. V „Zmluve o poradenskej činnosti“ sa poskytovateľ zaväzuje poskytnúť klientovi „služby podnikateľského poradenstva v oblasti personalistiky“. Okrem spracovania osobných údajov zamestnancov má firma illi sledovať dáta aj o osobných vlastnostiach či správaní sa pracovníkov.
V dokumente stojí čierne na bielom, že illi má oprávnenie začať svoju činnosť až odo dňa účinnosti zmluvy.
(Celé znenie zmluvy si môžete prečítať TU. Pikantériou je, že identifikačné číslo na zmluve patrí spoločnosti effis, ktorá sídli na rovnakej adrese ako illy).

Celý článok sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 12.

V novinách nájdete aj názor právnika. Kúpte si Piešťanský týždeň, v predaji už oddnes!

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín