Pečenie premenila z koníčka na profesiu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. marca 2015, 14:26
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Nikdy sa za cukrárku neučila, no i tak pečie torty ako vyučená cukrárka. Janka Zemková z Očkova upiekla svoju prvú tortu, keď pred desiatimi rokmi pracovala v Anglicku. Pre materské povinnosti sa vrátila späť do rodnej obce, no na svoju záľubu nezanevrela a z koníčka sa stala profesia, s ktorou získava ocenenia i na celoslovenských súťažiach.

V Anglicku to pri pečení tort vraj boli len prvé nesmelé krôčiky. „Piekla som len také jednoduché, čo by v podstate zvládla každá domáca gazdinka. Zmenilo sa to až po návrate na Slovensko. Syn mal dva roky, tak som sa rozhodla, že žiadna torta sa nebude kupovať a upečiem ju sama. K narodeninám dostal tortu, na ktorej som vymodelovala traktor,“ opísala nám svoje cukrárenské začiatky J. Zemková.
Prvá torta mimo rodiny putovala pre kolegu Jankinho manžela. „Mal to byť hrad, teda vlastne aj bol. Zrejme mal úspech, a tak sa začali ozývať ďalší záujemcovia.“ Keďže je stále na materskej dovolenke a financií v mladej rodine nazvyš nie je, z koníčka sa stala profesia. „Dnes už v podstate zvládnem naplniť akékoľvek predstavy o vzhľade torty. Či už sú to kvety na narodeninovej torte, postavičky na svadobnej, ale i motívy ľudových výšiviek. Všetko je to však o trpezlivosti a množstve hodím strávených pri pečení a zdobení.“
Vyrobiť bohato zdobenú tortu podľa mladej cukrárky nie je jednoduché. Celý postup nám slovami priblížila: „Od začiatku do finálneho výsledku to trvá zhruba tri dni. Najprv treba upiecť korpusy. Po ich vychladnutí sa naplnia plnkou. Ďalej nasleduje vytuhnutie v chladničke. Na ďalší deň potiahnutie korpusov maslovým krémom alebo čokoládovou ganážou, čo je vlastne čokoláda rozmiešaná so šľahačkou. A opäť chladenie a tuhnutie. Na ďalší deň obalím tortu fondánom.“

Torta z dielne J. Zemkovej

Takto pripravená sladká dobrota je už pripravená na zdobenie. „Používam aj techniku airbrush, ktorá spočíva v nanášaní jedlého farbiva pomocou vzduchovej pištole. Keď už má torta svoju farebnú podobu hotovú, na rad prichádzajú postavičky alebo iné druhy priestorovej výzdoby, ako napríklad kvietky či ornamenty. Robila som dokonca aj tank. Deväťdesiatdeväť percent z každej mojej torty je jedlých. To jedno percento nejedlých komponentov zahŕňajú drôtiky, ktoré sú v kvetoch, a výstuže medzi jednotlivými poschodiami pre stabilitu torty,“ dodala J. Zemková.
To, že je vynikajúcou cukrárkou, dosvedčujú i popredné umiestnenia na celoslovenských výstavách. Naposledy získala druhé miesto na súťaži Torty a svet pečenia v Trenčíne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava