Pamätné lipy v Piešťanoch si nič nepamätajú

  • Spravodajstvo
  • 11. marca 2015, 15:05
  • Autor:Ján Karásek

Náklady na rekonštrukciu mestského parku sa majú podľa autoriek projektu vyšplhať na tri milióny 336-tisíc eur. Táto lokalita v centre Piešťan aj celoplošné embargo na výrub stromov vyvolalo medzi ľuďmi vlnu diskusií, ozvali sa hlasy za aj proti. Popri tom virvare pamätné stromy mesta zostávajú taľafatkami, krčiacimi sa kdesi v úzadí ako šedivá myš.

V predchádzajúcom čísle Piešťanského týždňa sme uverejnili prvé štyri pamätné stromy z desiatich. Zoznam TOP 10 je zostavený podľa Viliama Nemca. V tomto vydaní rebríček uzatvárame. 
5. Lipa ústavy (druhá)
Dátum zasadenia: 9. septembra 1992
Len o deň neskôr ako prvá uzrela svetlo sveta aj druhá lipa, taktiež na počesť ústavy. Zasadili ju na sídlisku Adam Trajana oproti základnej škole. Piešťanský týždeň vtedy v článku Bude sa im dariť? k obom stromčekom poznamenal: „Verme, že porastú tak rýchlo a zdarne ako toto mesto a celé Slovensko“.
Stromy ústavy v Piešťanoch akoby boli predurčené na zánik – aj táto lipa vzala skazu, pravdepodobne pri výstavbe parkoviska.

6. Lipa Slovenskej armády (prvá)
Dátum zasadenia: 26. marca 1993

Uvádzame síce TOP 10 pamätných líp, no ako dokazuje aj šiesta priečka, rebríček sa podobá skôr štrbavému úsmevu prváčika. Ani „armádna“ drevina nemala dlhé trvanie. Zasadili ju na počesť 54. výročia obranných bojov novovzniknutej slovenskej armády proti maďarskej agresii pred Kostolom sv. Štefana v starých Piešťanoch oproti pamätníku padlých v prvej svetovej vojne. Strom sa „neubránil“ úprave vonkajšieho okolia chodníkov chrámu. Odstránili ho bez akejkoľvek stopy.

7. Lipa Slovenskej armády (druhá)
Dátum zasadenia: 26. marca 1993

Stromu sa podarilo prežiť, aj keď stojí na nie najdôstojnejšom mieste – v tesnej blízkosti paneláku na Ulici E. F. Scherera, na asi nie príliš veľkú radosť jeho obyvateľov, ktorým lipa bráni prieniku svetla do bytov. V čase sadenia však žiaden činžiak ešte neexistoval, iba malé námestie medzi ostatnými obytnými domami. Je priam raritou, že strom, na rozdiel od iných, odolal neskoršej výstavbe a úpravám terénu.

8. Partnerské lipy
Dátum zasadenia: 2. júna 2002

Keď ich nájdete v areáli bývalého Teplického cintorína, spolu ich narátate osem. Zakopali ich do zeme pri príležitosti III. Slávností partnerských miest 2002 v Piešťanoch a aktu sa zúčastnili zástupcovia partnerských miest Budapešť, Hajdúnánás, Luhačovice, Heinola, Poděbrady, Ustroň, Varaždínske Toplice a samotných Piešťan. „I napriek krásnym sľubom vtedajšieho primátora o osadení pamätných tabuliek k tomu neprišlo, ale aspoň tá poškodená rožná bola nahradená novou,“ poznamenáva pamätník.

Pamätný strom pri Skákajúcej fontáne venoval piešťanský Rotary Club.

9. Lipa Rotary Clubu
Dátum zasadenia: október 2004

Strom nachádzajúci sa v tesnom dotyku Skákajúcej fontány si, našťastie, žije svoj všedný život. Osadená pamätná tabuľa hlása, že lipu venoval miestny Rotary Club pri príležitosti svojho stého výročia.

10. Tri stromy
Dátum zasadenia: 1. mája 2010

Akoby symbolicky rebríček TOP 10 uzatvára ten najtragikomickejší príbeh o troch stromoch. Mali pripomínať 50. výročie ukončenia vodného diela Sĺňava. V rámci podujatia Máj na Sĺňave zasadili na konci Vážskej ulice pri mestskom futbalovom štadióne Makabea Inovec, Bezovec a Marhát. Takto totiž stromčeky pomenovali, spoločný názov niesli Živá panoráma. Usporiadatelia však zabudli na maličkosť, ktorá neujde žiadnemu záhradkárovi. Sadenice nikto neoznačil kolíkmi či nejakým pletivom. Živú panorámu rýchlo odprevadilo na onen svet prvé kosenie trávy.
O existencii, pôvode a význame pamätných stromov väčšina Piešťancov nemá ani potuchy. „Ja len dúfam, že sa raz dočkajú pozornosti príslušných mestských organizácií v meste alebo aspoň ochrancov prírody, budú opatrené príslušnou informačnou tabuľkou a ich okolie skrášlia sadové úpravy,“ hovorí V. Nemec. „Mimochodom, na moju otázku na referáte životného prostredia aj majetku mesta ohľadne zhotovenia tabuliek mi bolo dané na vedomie, že nie sú financie.“ Podľa Piešťanca by sa tak dalo uvažovať, ak by išlo o bronzový či iný kovový materiál, nie však, ak by bol podklad napríklad z epoxidu.
Senior sa rozhodol počkať na deň otvorených dverí piešťanského primátora. Minulý týždeň v piatok sa pobral k nemu aj s haldou dokumentov v aktovke. „Pozrel sa na ne a poďakoval s tým, že je toho viac,“ povedal nám spokojný V. Nemec. Miloš Tamajka mu prisľúbil, že po preštudovaní materiálov mu zavolá a dohodnú si stretnutie.

Prvú časť o pamätných lipách v Piešťanoch si môžete prečítať TU.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 10. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava