Futbalový funkcionár Peter Adamec oslávil dve životné jubileá

  • Šport / Futbal
  • 4. marca 2015, 12:43
  • Autor:ts ObFZ Trnava

Dlhoročný futbalový funkcionár Peter Adamec, ktorého život je spojený najmä s futbalom vo Vrbovom, prednedávnom oslávil životné jubileum, 70 rokov. Pri tejto príležitosti ho ocenil Oblastný futbalový zväz Trnava za takmer 40-ročnú funkcionársku kariéru.

Ako však sám P. Adamec tvrdí, nikdy rozhodnutie venovať sa funkcionárčine neoľutoval. „Bohužiaľ, najviac tým trpela rodina, obetoval som v prospech futbalu všetok voľný čas. Ale aj manželke som vždy vravel, každý má nejaký koníček, niekto zbiera známky, ja som sa upísal futbalu,” povedal P. Adamec, ktorý sa nedávno dožil aj okrúhlej sedemdesiatky. „Dá sa povedať, že jubileá slávim dve, 70 rokov života a 40 rokov ako funkcionár pri futbale.”
Na dráhu funkcionára nastúpil v roku 1975 v rodnom Vrbovom. „Povedali mi, skončil si vysokú školu, budeš tajomníkom klubu. Ponuku som prijal, hoci som bol ešte aktívny hráč,” pokračoval s úsmevom. O desať rokov neskôr sa posunul do štruktúr Západoslovenského futbalového zväzu (ZSFZ). „Oslovil ma vtedajší predseda ZSFZ Anton Vičan, ktorý si všimol, že počas konferencií aktívne vystupujem. Stal som sa členom ekonomickej komisie.” Nasledovala kapitola v štruktúrach najvyšších, teda v Slovenskom futbalovom zväze (SFZ). „Do SFZ som prišiel ešte pred rozdelením Československa, po rozdelení som bol štyri volebné obdobia v rade SFZ i vo výkonnom výbore ZSFZ,” pokračoval Adamec. „Najkrajšie spomienky mám však na obdobie, keď som pôsobil ako predseda Odvolacej komisie SFZ, teda najvyššieho opravného orgánu v slovenskom futbale. Stretával som sa s mnohými funkcionármi, získal som veľa priateľov. Pamätám si, že prvý prípad, ktorý sme riešili, bol incident vtedajšieho trénera Lokomotívy Košice Janka Kozáka, dnes trénera národnej reprezentácie.”
P. Adamec pôsobil 20 rokov ako delegát ZSFZ a pôsobil aj na ekonomickom úseku SFZ. Dnes už sa funkcionárskej práci nevenuje, užíva si zaslúžený odpočinok. „Stále sa však stretávam s priateľmi, osobne sa poznám s terajším predsedom Kováčikom, Jožkom Klimentom a mnohými ďalšími. Takisto si veľmi dobre vychádzam s rozhodcami či funkcionármi,” uviedol Adamec, ktorý celý čas pôsobil pri futbale ako dobrovoľník. „Nikdy sme za to žiadne peniaze nedostávali, naopak, často som dával zo svojich. Jedinou našou odmenou bolo, že sa sem-tam našlo nejaké miestečko v lietadle na kvalifikačné zápasy reprezentácie, vďaka tomu som prešiel skoro celú Európu.”
Adamcovou srdcovou záležitosťou je klub MFK Vrbové. „Prajem si, aby sa mu podarilo zachrániť pre mesto tretiu ligu. Hoci už v klube aktívne nepôsobím, vždy budem funkcionárom nápomocný. Veľmi ma teší spoločný projekt Trebatíc a Vrbového, Centrum futbalovej mládeže Jozefa Adamca, ktorý zastrešuje približne 150 mládežníkov.”
Jubilant si plánuje v tomto roku vychutnať naživo aj dva futbalové sviatky. „Od blízkych som dostal darček v podobe zájazdu na kvalifikačný duel našej reprezentácie v Španielsku. Rád by som si naživo pozrel aj finále Ligy majstrov v Berlíne, ak mi to vyjde, a reprezentácia navyše postúpi na majstrovstvá Európy, budem veľmi šťastný,” dodal Adamec, ktorý je navrhnutý na ocenenie Zlatý odznak SFZ.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 3. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek