Čo (ne)potrebuje mestský park

  • Spravodajstvo
  • 4. marca 2015, 15:31
  • Autor:Ladislav Petrovič

Okamžitý zákaz výrubu stromov na území Piešťan plne podporujem. Nie preto, že azda netreba tu a tam strom vyrúbať. Čo sa však dialo v ostatnom období, nemalo často nič spoločné s odborným prístupom, aj keď sa mestskí úradníci odvolávali na posudky rôznych expertov.

To, čo som sa o pripravovanej rekonštrukcii mestského parku dozvedel, ma vôbec nenadchlo. Už samotný názov „rekonštrukcia“ mi pripadá nepatričný. Rekonštruujeme predsa niečo nefunkčné, čo prestalo plniť svoj účel. To však o mestskom parku v žiadnom prípade neplatí. Prekvapuje ma, s akou ľahkosťou pristupujú niektorí vzdelaní ľudia k radikálnym zásahom do takého citlivého ekosystému, akým mestský park nesporne je. Ako niekto dospel k názoru, že v súčasnej podobe už nevyhovuje a potrebuje nákladnú rekonštrukciu? Ja si myslím opak. Nádherné košaté stromy, rozmanitosť drevinového zloženia, vtáčí spev sú toho najlepším dôkazom.
Prečo odrazu treba zmeniť jeho kompozičné riešenie? Zakladatelia parku možno nemali akademické vzdelanie, ale určite im nechýbal cit pre prírodu a neumelú krásu. Dôkazom je mestský park aj zeleň na Kúpeľnom ostrove. Mimochodom, predpokladaný výrub okolo tristo dospelých stromov predstavuje približne jeden hektár lesa. Je všeobecne známe, že priaznivé pôsobenie stromov na ľudský organizmus dokážu plnohodnotne zabezpečiť stromy v zrelom veku. Určite nie kvetinové záhony či pekne vykladané chodníky a cestičky.
Nazdávam sa, že mestský park nepotrebuje žiadnu prestavbu či rekonštrukciu. Vyžaduje predovšetkým postupné citlivé zásahy dopĺňaním odumretých drevín a kríkov, údržbu trávnatých plôch a drobných architektonických prvkov.
Povedal by som, že zásahy by nemal návštevník ani postrehnúť. Mali by organicky nadväzovať na všetko, čo už bolo v parku vybudované. Na realizáciu nových trendov v parkovníctve by mali projektanti využiť novozakladané parky na zelenej lúke. V žiadnom prípade nie tak, že sa zlikvidujú časti či dokonca celé už jestvujúce parky.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 3. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín