Astronómovi Milanovi Antalovi chcú zobrať ulicu

  • Spravodajstvo
  • 27. februára 2015, 15:09
  • Autor:sita

Len pred pol rokom pomenovali v Piešťanoch jednu z ulíc po

astronómovi Milanovi Antalovi, už chystajú jej premenovanie. Antal bol známy slovenský

astronóm, objavil a zadokumentoval sedemnásť planétok. Jednu z nich nazval Piešťany, ďalšie

pomenoval po známych slovenských dejateľoch. Piešťany sa mu vlani odmenili tým, že jedna z

nových ulíc nesie jeho meno.

O premenovanie vytrvalo žiada investor, ktorý na Ulici Milana Antala postavil niekoľko rodinných domov. Pomenovanie po Antalovi sa mu z neznámych dôvodoch nepáči, navrhuje jej premenovanie na Ulicu Gejzu Vámoša. Mestský úrad na jeho naliehanie pripravil všeobecne záväzné nariadenie o premenovaní ulice, ktoré môže momentálne verejnosť pripomienkovať. Konečné slovo však budú mať poslanci mestského zastupiteľstva, na zmenu názvu ulice je potrebná ich trojpätinová väčšina. Investor Marko Marek zo spoločnosti Sky – Led sa k dôvodom, pre ktoré chce meniť názov ulice, odmietol pre agentúru SITA vyjadriť. Ešte vlani navrhoval pre novú ulicu názvy Medová, Mesačná, Polnočná alebo Rímska.
Podľa Lívie Damborákovej z Mestského úradu v Piešťanoch je možné po splnení legislatívou určených podmienok názov ulice meniť. Na Ulici Milana Antala zatiaľ nie je nikto prihlásený
na trvalý pobyt, procedúra s výmenou dokladov by tak odpadla. Niekoľko domov je tu už obývaných, ľudia s prihlásením na trvalý pobyt zatiaľ vyčkávajú.

Milan Antal bol známy slovenský astronóm, pôsobil v observatóriu na Skalnatom Plese, v hurbanovskej hvezdárni a počas pracovných pobytov aj v Maďarsku a Poľsku. Jeho úsilie a výsledky ocenila Medzinárodná astronomická únia, ktorá jeden z asteroidov pomenovala Antal.
Zomrel v Piešťanoch v roku 1999. Spisovateľ a lekár Gejza Vámoš v Piešťanoch žil v rokoch 1929 – 1939, kedy tu pôsobil ako kúpeľný lekár.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava