R. Studený: Fungovanie A-mužstva PFK momentálne nie je reálne

  • Šport / Futbal
  • 20. februára 2015, 08:40
  • Autor:T. Horký

Piešťanský šport prednedávnom zasiahla nepríjemná správa. Futbalisti PFK Piešťany nebudú pokračovať v jarnej časti tretej ligy, skupina západ, nakoľko účinkovanie v nej bolo pre klub finančne neúnosné. Oslovili sme prezidenta PFK Róberta Studeného, aby čitateľom Piešťanského týždňa priblížil závažnosť celej situácie a ozrejmil dôvody, ktoré viedli k tomuto závažnému rozhodnutiu.

► Minulý týždeň sa objavila správa, že muži PFK Piešťany nenastúpia to jarnej časti tretej ligy. Mohli by ste nám objasniť, ako situácia vznikla?
Treba sa vrátiť rok a pol dozadu, keď som sa s kolegom Jurajom Valom začal zaoberať piešťanským futbalom. Z mojej strany som vždy finančne garantoval len mládež, no Juraj prišiel s tým, že bude zháňať peniaze na chod „áčka“, s čím som za určitých podmienok súhlasil. Spočiatku bola v tíme veľmi dobrá nálada, chalani hrali viac-menej za pivo a klobásu. Napriek tomu, že skončili poslední, bolo na ihrisku vidieť, že bojovali a že chcú hrať. Potom sa nám ponúkli bývalí skúsení funkcionári, že si „áčko“ zoberú na starosť s tým, že ja na sezónu 2014/2015 uhradím poplatky zväzu, zafinancujem dopravu a v podstate chod celého klubu. Oni mali mať na starosť len mzdy pre futbalistov A-mužstva. S tým som súhlasil a zaplatili sme štartovné. Situácia sa však vyvíjala tak, že začalo byť jasné, že to bude tak na pol roka.

► Naozaj nešlo rozbehnutú sezónu aspoň dokončiť?

Vyskúšali sme to urovnať, no v decembri sme sa dohodli, že účasť v lige budeme musieť ukončiť, pokiaľ nepríde nejaký silný partner alebo nenájdeme inú formu financovania.
Momentálne nie je v silách PFK, aby našlo finančné prostriedky na fungovanie „áčka“.

► Odhlásiť sa z rozbehnutej súťaže zrejme nie je len tak. Budete musieť uhradiť nejaké pokuty?
Za odhlásenie zo súťaže je pokuta minimálne tisíc eur, takže to nás neminie. Na mládež to však nebude mať žiaden vplyv. Deti bez mužov môžu fungovať, naopak to nie je možné.

► Nerozmýšľali ste nad predajom treťoligovej licencie nejakému inému klubu?
Pohrávali sme sa s touto myšlienkou, no nie je to také jednoduché, ako si to niektorí ľudia predstavujú. Podľa legislatívy je možné len spojiť dva kluby s tým, že jeden z nich zanikne. To som nemohol v žiadnom prípade dopustiť, pretože by v Piešťanoch skončila aj mládež.

► Nebola možnosť, že by sa dal na jar dokopy káder, ktorý by dohral súťaž bez nároku na honorár?
S hráčmi som viedol rozhovory, no vedeli sme im sľúbiť fixne sto eur mesačne plus nejaké odmeny za vyhraté zápasy. Pokiaľ však bola latka nastavená na vyššie sumy, každý hráč si nájde angažmán niekde na dedine, kde tie peniaze dostane.

► Mohli by ste nám priblížiť ročný rozpočet klubu, ktorý je nevyhnutný pre fungovanie mužov v súťaži?
Päťdesiattisíc eur sú len mzdy pre hráčov a realizačný tím a ďalších 20-tisíc je na najnevyhnutnejšie poplatky zväzu. Čiže potrebujeme približne 70-tisíc eur, aby mohlo „áčko“ fungovať v tretej lige.

Muži PFK už do jarnej časti tretej ligy, skupina západ, nenastúpia.

► Pokúšali ste sa jednať s niektorými podnikateľskými subjektmi, aby vám finančne pomohli?
Bavil som sa s viacerými, ktorí na území mesta podnikajú. Žiaľ, PFK nemá v Piešťanoch príliš dobré meno. A to z jedného dôvodu. Pohybujem sa okolo futbalu asi 15 rokov, no vždy tu bola domnienka rodičov, že peniaze, ktoré platia za svoje deti, nekončia len pri mládeži, ale dofinancováva sa z nich aj „áčko“. Do niečoho podobného chceli tlačiť aj mňa, no ja robím futbal pre deti.

► Iná možnosť získania financií nebola?

Pokiaľ by naše občianske združenie malo viac členov, ktorí prispejú na chod klubu, môžeme sa snažiť zohnať prostriedky, aby tu bola nejaká vyššia seniorská súťaž. Momentálne to nie je reálne.

► Nežiadali ste napríklad mesto, aby vám v takto závažnej situácii nejakým spôsobom pomohlo?
Neviem prečo, ale radnica nám vraj nemá z čoho pomáhať. Mesto vo svojej nehnuteľnosti prepláca energie do výšky 30-tisíc eur ročne. To je všetko, ostatné je na nás. Tým sa však nechcem sťažovať, len objasňujem situáciu. Pred dvomi týždňami u nás boli na sústredení deti zo Zvolena, a keď mi povedali, ako financuje mesto ich klub, ostal som celkom prekvapený. Mesto im okrem energií hradí troch zamestnancov na štadióne, náklady spojené s údržbou ihriska a priama hotovostná dotácia je 80-tisíc eur ročne. Potom sa im určite ľahšie dýcha.

► Čo bude teraz s hráčmi, ktorí odohrali jesennú časť v Piešťanoch?
Osemdesiat percent hráčov bolo v Piešťanoch na hosťovaní, takže to im bolo zrušené. Naši kmeňoví hráči si našli angažmán v iných kluboch, takže pôjdu na hosťovanie.

► Ak by sa v budúcnosti podarilo dať dokopy financie pre fungovanie mužov, do akej súťaže by sa mohli prihlásiť?
Najbližšie sa môže „áčko“ prihlásiť do súťaže v lete a musí začať o dve súťaže nižšie, čiže v piatej lige. Čo sa týka financovania, je to na mzdy v podstate to isté, pri poplatkoch je to o niečo menej.

► Futbal však v Piešťanoch nezaniká, naďalej sa chcete venovať mládeži. Máte nastavenú stratégiu, akou by sa mal mládežnícky futbal uberať?
Máme určitú víziu a koncepciu, o nej sa však môžeme baviť neskôr, keď bude všetko dotiahnuté.

► Keďže v PFK momentálne nebudú fungovať muži, čo bude s hráčmi, ktorí skončia v staršom doraste?

Futbalisti, ktorí skončia v našich mládežníckych kategóriách, sa na hráčskom trhu určite uplatnia a budú mať možnosť presadiť sa v kluboch z okolitých miest alebo obcí. Nikde však nie je napísané, že tu o pár rokov mužský futbal opäť nebude. Potom si ich určite stiahneme naspäť.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 17. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav