Piešťanec P. Sedliačik chce prvýkrát absolvovať celý Slovakman

  • Šport / Ostatné športy
  • 15. februára 2015, 09:19
  • Autor:T. Horký

Ako sme prednedávnom avizovali, Piešťany privítajú aj po piatykrát preteky v dlhom triatlone Slovakman 226. Zrejme jediným Piešťancom, ktorý sa predstaví v štarte jednotlivcov, bude Pavol Sedliačik. 42-ročný triatlonista bol v minulom roku členom víťaznej štafety, no teraz sa rozhodol absolvovať celé preteky sám. Čitateľom Piešťanského týždňa napríklad prezradil, ako sa na triatlon pripravuje a s akým časom by bol spokojný.

► Triatlonu sa venujete už dlhé roky. Čo vás motivovalo, že ste sa v 42 rokoch rozhodli absolvovať celý Slovakman 226?

Je to pre mňa veľká výzva. Snom každého triatlonistu je absolvovať ironmana. Vždy je to len na jednotlivcovi. Nikto to za mňa neodpláva, neodbicykluje a neodbehne. Treba sa poctivo pripraviť a mať natrénovaný neskutočný počet hodín. Už sa veľmi teším.

► Vravíte, že bez poriadnej prípravy to nejde. V čom sa líši váš terajší tréningový proces od minulých rokov?

V prvom rade v tom, že sa pripravujem v novom oddiele Trian UMB Banská Bystrica pod vedením trénera Mareka Vojníka. Ten trénuje aj majsterku Európy v duatlone Petru Fašungovú.

Podľa Pieš ťanca Pavla Sedliačika je plávanie v triatlone najmenej podstatné, rozhoduje sa v cyklistike a najmä v behu.

► V čom je najväčšia zmena v samotných tréningových dávkach?

Líši sa hlavne v objemoch. Bežecká časť pozostáva z 20 až 30 kilometrov dvakrát v týždni, plus nejaké rýchlejšie tréningy a kopcovité behy. Pod cyklistiku patrí príprava v posilňovni, tréning na trenažéri a pokiaľ sa dá ísť von, jazda na horskom bicykli. Plávanie, samozrejme, trénujem tiež, no dá sa povedať, že je z disciplín najmenej podstatné, pretože je hneď na začiatku a všetko sa rozhoduje v cyklistike a najmä pri behu.

► Museli ste nejako radikálne zmeniť svoje stravovanie?

Stravovanie a pitný režim sú veľmi dôležité. Keď triatlonista počas pretekov zacíti, že je smädný alebo hladný, už je zle. Treba si to dobre nastaviť, nie je dobré, naopak, žalúdok presycovať. Pred dvomi rokmi sa stalo, že slovenský reprezentant Filip Kristl prišiel po treťom cyklistickom kole povracaný. Jedálniček mám upravený podľa seba. Za tie roky už viem, čo je pre mňa najlepšie. Je bežné, že niektorí triatlonisti si dávajú do fľaše napríklad pivo

alebo kolu.

Piešťanec absolvoval desaťdňové bežkárske sústredenie v rakúskom Seefelde.

► Pred vyše týždňom ste sa vrátili z bežkárskeho sústredenia v rakúskom Seefelde…

Beh na lyžiach je v príprave veľmi dôležitý. Každý deň som absolvoval 20-30 kilometrov. Plus som k tomu pridal nejaké plavecké a bežecké tréningy, aby sústredenie nebolo príliš jednotvárne.

► Príprava na triatlonovú sezónu pokračuje ďalej. Môžete nám priblížiť, ako vyzerá váš tréningový týždeň?

Denne trénujem dvojfázovo a každý piaty deň sa snažím si dať úplný oddych. Väčšinou kombinujem ťažký tréning s ľahkým. Regenerujem v saune, na masáži alebo si len zľahka zaplávam. Hlavne pre mňa štyridsiatnika je to dosť podstatné, pretože moje telo už neregeneruje tak, ako keď som mal dvadsať.

Na triatlone Slovakman 226 ho čaká aj 180 kilometrov na bicykli.

► Chystáte sa absolvovať aj nejaké ďalšie preteky?

Začalo to uplynulý víkend zimným triatlonom v Králikoch, kde sa mi celkom dobre viedlo a siahal som na medailové pozície. Ku koncu cyklistiky som však mal pád a pre zranenie som musel preteky vzdať. Koncom februára chcem absolvovať akvatlon v Mojmírovciach. Neskôr sa chystám na prípravné sústredenie na Malorku, kde budem dva týždne, a potom by som mal mať sústredenie u najlepšej slovenskej triatlonistky Kristíny Néč-Lapinovej v Dvoroch nad Žitavou, ktoré bude zamerané viac-menej na plávanie. Koncom apríla sa už začínajú prvé duatlony, mám v pláne absolvovať aspoň dva na rozbeh. Potom už štartuje triatlonová sezóna, v ktorej by som chcel absolvovať najmä preteky majstrovstiev Slovenska. Vrcholom sezóny by mal byť pre mňa piešťanský Slovakman 226. Mesiac a pol na to bude ešte v Šamoríne polovičný ironman.

► Vravíte, že vrcholom sezóny bude Slovakman 226. V minulosti ste na ňom pretekali v štafete, no teraz sa ho chystáte absolvovať celý. Aké sú vaše vyhliadky a s akým časom budete spokojný?

Bude to môj prvý ironman. Dúfam, že mi vyjde celkom dobre. Natrénované budem mať, ale najmä beh je v Piešťanoch pre teplotu nevyspytateľný. Posledné dva ročníky boli ozaj tropické. V behu sa bude všetko rozhodovať. Stačí dobre zaplávať a odbicyklovať, no keď beh nesadne, tak to bude stratené. Môj sen je ísť okolo desať a pol hodiny, prípadne lepšie. Nebudem však predbiehať. Keď to bude pod jedenásť hodín, určite budem spokojný.

42-ročný triatlonista bol v minulom ročníku pretekov členom víťaznej štafety.

► Zrejme budete jediným Piešťancom, ktorý absolvuje celý Slovakman. Bude to pre vás o to väčšia motivácia?

Samozrejme, v Piešťanoch ma pozná veľa ľudí, takže dúfam, že sa prídu pozrieť a povzbudiť ma. Najmä, keď už budem totálne vyčerpaný, tak mi dodajú energiu. Určite sa príde pozrieť moja dcéra, rodičia, takže sa budem snažiť podať čo najlepší výkon.

► Organizátori avizovali, že chcú Slovakman viac zatraktívniť. Radi by napríklad bežeckú časť umiestnili aj na pešiu zónu, kde by boli triatlonisti viac na očiach. Čo si o tom myslíte?

Slovakman sa pôjde v Piešťanoch už po piatykrát a bola by chyba, keby sa poriadne nespropagoval a neodohrával sa v miestach, ktoré sú pre diváka atraktívne. Všade vo svete, kde sa koná podobné podujatie, sa návštevnosť mesta niekoľkokrát zvýši. Určite to bude pre ľudí veľký zážitok. Pre mnohých fanúšikov sú to nepochopiteľné výkony. Keď si bežný smrteľník predstaví, že najskôr odpláva 3,8 kilometra, potom pôjde na bicykli z Piešťan do Bratislavy a naspäť a potom pobeží do Hlohovca a vráti sa späť, tak to si zaslúži minimálne potlesk v cieľovej rovinke.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 10. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián