Hudobný tip: John Coltrane – A Love Supreme

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. januára 2015, 11:47
  • Autor:Adam Kvasnica

V rubrike Hudobný tip predstavujem albumy, ktoré stoja za vypočutie. Vyberám tituly, ktoré sú zaujímavé po hudobnej i po koncepčnej stránke. Hudba sa však lepšie počúva, ako sa o nej číta, preto si budete môcť vypočuť ukážku z predstavovaného albumu každú sobotu o 21.00 h na vlnách Rádia Piešťany.

Hudobným tipom na tento týždeň je album A Love Supreme, ktorý v roku 1964 nahral jeden z najslávnejších džezových hudobníkov John Coltrane so svojím kvartetom. Legendárneho tenor saxofonistu J. Coltrana na doske sprevádzajú Jimmy Garrison na kontrabas, Elvin Jones na bicie a McCoy Tyner na piano. Napriek tomu, že tento album vznikol pred viac ako päťdesiatimi rokmi, dodnes patrí k vrcholu džezovej hudby. Okrem toho, že mal veľký vplyv na džezovú tvorbu nasledujúcich generácií, ovplyvnil aj rockových hudobníkov ako Carlosa Santanu alebo Johna McLaughlina.
Silne veriaci J. Coltrane sa snažil na albume vyjadriť, ako sám povedal, svoju lásku k najvyššiemu. Neskôr ho označil ako pokorný dar Bohu, čo môžeme cítiť aj v hudbe. Album sa skladá zo štyroch skladieb, v ktorých môžeme počuť prvky spirituálneho džezu zmiešaného s africkou hudobnou kultúrou. Napriek tomu, že najviac sú na albume počuť hudobné sóla a improvizácie J. Coltrana, ostatní hudobníci nie sú z tohto dôvodu v úzadí. Každý nakoniec dostane priestor potrebný na vyjadrenie Coltranovej základnej myšlienky, ktorou bola duchovná cesta džezovej hudby.
Album A Love Supreme si môžete vypočuť už túto sobotu o 21.00 h vo vysielaní Rádia Piešťany!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina