Ad: Primátor zarazil výrub stromov v celom meste

  • Spravodajstvo
  • 28. januára 2015, 12:05
  • Autor:Za kolektív autorov projektu Ing. Eva Teplická

Na podklade víťazného návrhu architektonickej súťaže na obnovu mestského parku, ktorú mesto vypísalo v roku 2012, bola v septembri 2014 odovzdaná projektová dokumentácia.

V rámci projektu rekonštrukcie je komplexne riešená sadovnícka koncepcia. Zahrňuje odstránenie vybraných drevín s následným zakladaním nových výsadieb. Kerová aj stromová etáž bude doplnená kvitnúcimi bylinnými podrastami, ktoré vnesú do parku farebnosť. Na hlavnej promenáde vedúcej k fontáne je navrhovaný trvalkový záhon, ktorý oživí túto historicky najpôvodnejšiu časť parku. Vybrané partie v parku budú doplnené nenáročnými trvalkovými výsadbami.
K obnove a regenerácii sú tiež navrhované trávnaté plochy. Vo východnej časti je plánovaná kvetnatá lúka, ktorá spestrí park v čase kvitnutia. Súčasne projekt rieši rekonštrukciu povrchov komunikácií. Obvodom parku je navrhovaná inline a cyklotrasa. Súčasťou parku je športovo-rekreačná časť, ktorá zahŕňa obnovu existujúcich ihrísk a vybudovanie objektu „Zázemie športovísk“ s príslušnou vybavenosťou (WC, sprchy, občerstvenie).
Projekt zahŕňa obnovu mobiliáru, historických posedení, verejného osvetlenia a detských ihrísk. Navrhované je aj nové prírodné detské ihrisko.
Obnova zelene je rozdelená do časových aj priestorových etáp. Na jeseň tohto roku prebehlo ošetrovanie stromov v časti okolo detského ihriska. Ďalej má postupne prebiehať odstraňovanie drevín spojené s novými výsadbami. Práce budú prebiehať po úsekoch, pričom sa bude postupovať od Kursalonu smerom do ďalších častí parku. Mestský park je zo sadovníckeho hľadiska v súčasnosti v havarijnom stave. V priebehu rokov tu absentovala kontinuálna starostlivosť. Do parku sa nezasahovalo niekoľko desaťročí. Dôkazom toho je množstvo spadnutých stromov pri každej väčšej víchrici. Je potrebné si uvedomiť, že park je oproti prírodnému lesu priestor vytvorený človekom. Choré a prevádzkovo nebezpečné stromy, výplňové (dočasné) stromy je potrebné kontinuálne odstraňovať a nahradzovať novými, aby bola zachovaná trvalá súslednosť vývoja objektu.
V parku by mali byť rovnomerne zastúpené všetky vekové štádiá stromov. Úplne v ňom chýba mladé vekové štádium stromov, tzn. nie je zastúpená mladá generácia, ktorá v budúcnosti bude tvoriť drevinnú kostru parku. Aby sme zachovali park aj pre nastávajúce generácie, je potrebné kontinuálne odstraňovať stromy v zlom zdravotnom stave, prevádzkovo nebezpečné a tzv. dočasné výplňové dreviny, ktoré už neplnia svoju funkciu. Zároveň je potrebné zakladať nové výsadby z domácich drevín.
Projekt obnovy parku pristupuje k riešeniu komplexne a zachováva v maximálnej možnej miere všetky hodnotné stávajúce dreviny.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 27. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea