Vízie pre Piešťany

  • Spravodajstvo
  • 21. januára 2015, 08:24
  • Autor:lg

Ako môžu Piešťany vyzerať? Aké plány máme do budúcnosti a ako do procesu plánovania zapojiť občanov? Ako spolupracovať s aktivistami alebo usporiadať kvalitnú architektonickú súťaž? Prednášky a diskusie aj na tieto témy odzneli na konferencii Vízie pre Piešťany, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok 15. januára v mestskej knižnici.

Ako zhrnuli organizátori, mladí architekti Michal Veselý a Lívia Gažová, vynovené mestské zastupiteľstvo je možným prísľubom k prehodnoteniu a prevetraniu prístupov k plánovaniu mesta. Ako ale začať vetrať? V zmysle hesla „nevymýšľať koleso“ sa architekti rozhodli poučiť sa z iných podobných príkladov, a tak do Piešťan pozvali siedmich expertov z rôznych slovenských miest. Tí predstavili svoje inšpiratívne postupy.
Pozvanie prijala napríklad Zora Pauliniová, skúsená odborníčka na participáciu, ktorá hovorila o plánovaní so zapojením verejnosti. Bývalý primátor Leopoldova Milan Gavorník sa podelil o skúsenosti pri nedávnej architektonickej súťaži na mestský úrad v Leopoldove. Recept na revitalizáciu amfiteátra predstavil Juraj Havlík z Banskej Bystrice. Spolu so skupinkou aktivistov dokázali oživiť priestor starého amfiteátra odsúdeného na zánik. Aktivity v meste Lučenec, ktoré sa hrdí titulom Mesto najpriateľskejšie k dobrovoľníctvu, opisoval architekt Ivan Siláči.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 20. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 15. mája 2024
Meniny má Žofia, zajtra Svetozár