Pečieme zo špaldovej múky
Je síce po sviatkoch a možno máme sladkého dosť, ale dobre vieme, že je to len načas. Preto uvádzame zopár receptov na sladké „mňamky“. A aby ste vedeli, že dá piecť aj zdravšie, ponúkame recepty, kde je použitá špaldová múka. Tak sa jej nebojte a vyskúšajte.
Sušienky zo špaldovej múky
Do jednej misy dáme 5 polievkových lyžíc špaldovej múky (hladká biela alebo hladká celozrnná), 2 pol. lyžice trstinového cukru, 1 vajce, 2 pol. lyžice rastlinného masla, 3 pol. lyžice ovsených vločiek (alebo iných – pohánkové, ražné, jačmenné, špaldové…), 2 pol. lyžice mletých orechov, tekvicové a ľanové semienka, škoricu, polovicu sáčku prášku do pečiva. To všetko zmiešame a vytvoríme placky. Pečieme 20 minút pri 200 °C na vymastenom plechu.
„Špalďáčik“ s jabĺčkami
Potrebujeme polohrubú špaldovú múku, kypriaci prášok do pečiva, vanilkový cukor, vajíčka, trstinový cukor, olej, jablká, džem, čokoládu. Vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme žĺtka a olej. Potom pridáme nastrúhané jablká, kypriaci prášok, vanilkový cukor a za stáleho miešania pridávame múku. Pečieme 20-25 minút pri 160 °C. Po upečení necháme vychladnúť, dozdobíme džemom a čokoládou.
Jablková „štrúdlička“ zo špaldovej múky
Na cesto potrebujeme hladkú špaldovú múku, olej, trocha octu, soľ a vlažnú vodu. Vymiesime polotuhé cesto, ktoré necháme pod teplým hrncom nahrievať. Pripravíme si plnku z nastrúhaných jabĺk, maku, orechov alebo tvarohu. Pridáme trstinový a škoricový cukor. Cesto vygúľame na pomúčenom obrúsku, rozložíme plnku, zvinieme do závinu a dáme na vymastený plech. Cesto popicháme vidličkou, potrieme olejom a pečieme 20-30 minút na 250 °C.
Dobrú chuť!
Nezabudnite: každý štvrtok po 14.00 h čerstvé špaldové pečivo!
Obsahuje len špaldovú múku, trstinový cukor, himalájsku soľ, droždie a vodu.
Špaldovú múku a výrobky zo špaldy môžete nájsť v obchodíku
so zdravou výživou „Moja špajza“ – Pod Párovcami (za evanjelickým kostolom pri parku, vedľa SPP).
INFO: 0948/102 199 www.facebook.com/mojaspajza