Areál Očkovskej mohyly preplnený históriou

  • Spravodajstvo / Región
  • 14. januára 2015, 08:08
  • Autor:Jozef Vojčiniak

O najstaršiu historickú pamiatku v širokom okolí, ktorá svojím archeologickým významom prekračuje hranice Slovenska, prejavilo záujem občianske združenie (OZ) Hrad Tematín. Združenie si chce spustnutú Očkovskú mohylu prenajať od obce a za pomoci grantov ministerstva kultúry a Európskej únie areál aj s priľahlými budovami zrekonštruovať.

Združenie sa na báze dobrovoľníctva venuje rekonštrukcii hradu Tematín od roku 2007. Svoje skúsenosti s obnovou pamiatok a pomocnú ruku na záchranu mohyly tentoraz ponúkli Očkovu. „Najprv len chceli pomôcť nám vybaviť granty na obnovu oplotenia. Po ďalších rozhovoroch prišla z ich strany ponuka, že sa budú o celý areál starať tak, ako o hrad Tematín. Prerokovali sme to s poslancami obecného zastupiteľstva, a keďže sa nám ich návrh pozdáva, tak sme sa rozhodli pomocnú ruku prijať a mohylu im na desať rokov prenajať,“ povedal nám starosta Miroslav Beňovič.
OZ Hrad Tematín sa chce do prác na obnove pustiť čo najskôr. Predseda združenia Mojmír Choma nám vysvetlil plány: „Po tom, ako doriešime formality, zažiadame o granty ministerstvo kultúry a súbežne s tým začneme čistiť areál mohyly od náletových drevín. Po konzultáciách s ochranármi chceme tu ponechať len také stromy, ktoré budú dotvárať atmosféru tohto miesta. V ďalšom by sme sa však chceli sústrediť na vytvorenie niekoľkých variant plánov rekonštrukcie, z ktorých si obyvatelia Očkova budú môcť vybrať taký, ktorý sa im bude najviac páčiť."

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 13. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard