2014: Kronika udalostí v piešťanskom regióne – 4. časť

  • Spravodajstvo
  • 14. januára 2015, 14:23
  • Autor:jk/pror

Rok 2014 bol plný udalostí, ktoré sme sa snažili zaznamenať na stránkach Piešťanského týždňa. V pravidelnej kronike prinášame prehľad aspoň niektorých – pútavých či významných pre náš región.

Október



Koniec krádežiam? Cintorín budú monitorovať kamery.
Krádežiam kvetov, váz a kahancov na cintoríne na Bratislavskej ceste v Piešťanoch by malo odzvoniť. Poslanci na septembrovom zasadaní schválili 8200 eur na zakúpenie a inštalovanie troch kamier napojených na centrálny pult mestskej polície. Dve kamery budú kontrolovať vchod aj východ z cintorína a tiež zadné parkovisko, tretia bude inštalovaná v urnovom háji.

Ikaria na Trajane dolietala, škola opäť v hre o predaj.
Nezisková organizácia IKARIA-Európska Vysoká škola letectva, ktorá mala záujem o vybudovanie leteckej školy v bývalej Základnej škole na sídlisku Adama Trajana v Piešťanoch, s najväčšou pravdepodobnosťou od svojho zámeru ustúpi. Objekt školy sa má opäť ponúknuť na predaj.


Jesenné svetielkovanie v parku.
Pestrofarebné lampióny rozsvietili 11. októbra večer v piešťanskom mestskom parku. Asi tisícka ľudí všetkých vekových kategórií sa stretla v klube ŽiWell. Po rozžiarení lampiónov sa vybrali spoločne na cestu parkom.

Kuchyňu zavreli. zlikvidujú aj budovu internátu SPŠE?
Osud budovy Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch a jej internátu je spečatený. Domov mládeže, kde mali ešte v tomto školskom roku ponúkať stravu, definitívne zatvorili. O vyradení internátu zo siete školských zariadení budú rokovať poslanci Trnavského samosprávneho kraja. A neskôr aj niekoľkokrát rokovali. Kraj napriek protestu piešťanských poslancov rozhodol, že budovu ako prebytočný majetok predá.

Zo sadov plochy na bývanie, rekreáciu a podnikanie.
Mestské zastupiteľstvo schválilo návrh zmien a doplnkov územného plánu mesta Piešťany v súvislosti s výstavbou relaxačno-rezidenčného komplexu Lodenica. Na októbrovom stretnutí poslaneckej dvadsaťpäťky sa diskutovalo nielen o tom, či vôbec zaberať výstavbou ďalšiu pôdu, ale aj o konkrétnom budúcom využití parciel pozemku.

Šarkaniáde na Červenej veži vietor neprial.
Absolútny nedostatok vetra v detských očiach radosť nevyčaroval, pretože k nebu sa pestrofarebné šarkany vyšplhali len s pomocou rýchlych nôh. Ani nepriaznivé podmienky v nedeľu 26. októbra však neodradili stovky účastníkov priniesť svoje šarkany na Šarkaniádu, ktorá sa po ôsmykrát konala na Červenej veži nad obcou Banka.

November


Jesenné svetielkovanie v parku

Za predražené cétečko odstúpila ministerka!  
Za predražený CT prístroj, ktorý piešťanská nemocnica získala v spornom verejnom obstarávaní za 1 595 890 eur, odvolali správnu radu Nemocnice Alexandra Wintera. Funkcie ministerky zdravotníctva sa po výzve premiéra Róberta Fica 3. novembra vzdala Zuzana Zvolenská, nominantka Smeru-SD.

Náraz do stromu mladý Piešťanec neprežil!
Na ceste medzi Piešťanmi a Veľkým Orvišťom vyhasol 9. novembra okolo 6.40 h život 26-ročného vodiča z Piešťan. „Auto išlo po rovnom úseku cesty, no po prejazde mostíka nad miestnym potokom dostalo šmyk. Tu zišlo mimo cesty a narazilo do stromu,“ informovala nás trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Tamajka primátorom.  

Len dvaja poslanci so straníckou príslušnosťou sa stali členmi novozvoleného mestského zastupiteľstva v Piešťanoch. Drvivú väčšinu kresiel získali nezávislí kandidáti. V 21-člennom poslaneckom zbore ich zasadlo devätnásť. Rema Cicutta na primátorskej stoličke vystriedal Miloš Tamajka.

Ilustr. foto

Radnica spackala oslavu 25. výročia Nežnej revolúcie.
O tom, že 17. novembra sa na Námestí slobody v Piešťanoch v deň osláv pamätného dňa budú rozkladať vianočné trhy, organizátora spomienkovej slávnosti, ktorú riadne a včas ohlásil, radnica neinformovala. Mestský úrad sa vyhováral, že zlyhala komunikácia medzi jej organizáciami.

Pred školou zrazil manželov z Piešťan.
Neuveriteľná dopravná nehoda sa stala pred Základnou školou na Holubyho ulici v Piešťanoch. 77-ročný vodič tam 25. novembra tesne pred zvonením na koniec vyučovacej hodiny, teda okolo 12.25 h, zrazil na chodníku dvoch hluchonemých manželov z Piešťan. Skončili v nemocnici s vážnymi zraneniami.

December



V obstarávaní CT zákon porušený nebol, ale nekúpia ho.
Vo verejnom obstarávaní CT prístroja poslanci národnej rady chyby právne ani technické nenašli. Informovali o tom po svojom poslaneckom prieskume v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch 3. decembra. V obstarávaní podľa poslanca Viliama Novotného (SDKÚ-DS) sú len otázniky, na ktorých riešenie nemajú kompetencie a budú ich zrejme musieť riešiť iné orgány.

Hľadisko v Hudobnom pavilóne zívalo prázdnotou.

Piešťany sú symbolom korupcie v zdravotníctve.
„Tu to všetko začalo a práve preto tu v Piešťanoch sme sa zišli,“ povedala o dôvodoch výberu kúpeľného mesta pre ich protestné zhromaždenie prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Stredný zdravotnícky personál 9. decembra na protestnom zhromaždení pred hotelom Eden deklaroval nespokojnosť s korupciou v zdravotníctve a svojimi platmi.

Zastupiteľstvo bolo slávnostné, ale i búrlivé.  
Piešťanské zastupiteľstvo sa zišlo v kine Fontána na svojom prvom zasadnutí a novozvolení poslanci si hneď na ňom lacno nič nedarovali. Pokojnú a slávnostnú atmosféru vo štvrtok 11. decembra po poslaneckých sľuboch a prevzatí primátorských insígnií Milošom Tamajkom vystriedala miestami nervózna diskusia pri kreovaní mestskej rady a poradných odborných komisií.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 13. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida