2014: Kronika udalostí v piešťanskom regióne – 3. časť

  • Spravodajstvo
  • 14. januára 2015, 13:21
  • Autor:jk/pror

Rok 2014 bol plný udalostí, ktoré sme sa snažili zaznamenať na stránkach Piešťanského týždňa. V pravidelnej kronike prinášame prehľad aspoň niektorých – pútavých či významných pre náš región.

Júl



Na Krajinskom moste nastal „DEŇ D“.
Toľko diskutovaná . Toľko diskutovaná rekonštrukcia Krajinského mosta v Piešťanoch sa stala skutočnosťou od 1. júla od ôsmej hodiny ráno. Komunikácia zostala priechodná len pre peších. Pre automobilovú dopravu boli určené náhradné trasy cez Hlohovec, prípadne obec Lúka. Cestujúci museli strpieť dopravné obmedzenia, linky prímestskej autobusovej dopravy končili na oboch stranách mosta.

Peniaze určené na cesty preliali do kúpaliska.  
Poslanci piešťanského zastupiteľstva rozhodli o zmenách v rozpočte mesta. Okrem iného financie pôvodne určené na úpravu dvoch ulíc zmrazili pre potreby nového kúpaliska. Poslanecká dvadsaťpäťka v návrhu zmien programového rozpočtu podporila aj zaradenie sumy 20-tisíc eur na opravu fasády Centra voľného času Ahoj či financovanie opráv základných a materských škôl.

Kraj svoj sľub nonstop opravy mosta nesplnil.
Ešte pred určením dodávateľa stavebných prác na Krajinskom moste Trnavský samosprávny kraj prisľúbil, že prípadný zhotoviteľ bude zmluvne zaviazaný vykonávať práce 24 hodín denne. Zmyslom tohto záväzku bolo skrátiť predpokladanú dobu uzávierky mosta – dva mesiace – na čo najkratší čas. Po začatí rekonštrukcie sa ukázalo, že kraj svoj sľub nesplnil. Firma Hastra sa zaviazala vykonávať opravy sedem dní v týždni, nie však nonstop.

Kompletne rekonštruovali Meštiansku ulicu.

Kompletne rekonštruovali Meštiansku ulicu
Kompletná rekonštrukcia Meštianskej ulice v Piešťanoch sa začala podľa harmonogramu 21. júla. Opravy dostala na starosť firma zo Zlatých Moraviec, a to v hodnote 126-tisíc eur. Práce sa dotkli nielen komunikácie, ale aj chodníkov a dodávateľ sa zaviazal vybudovať tiež dvanásť pozdĺžnych parkovacích miest.

Zatvorili internát elektrotechnickej priemyslovky.
Na verejnosť sa dostali informácie, že od septembra sa už nebudú môcť študenti Strednej priemyselnej školy v Piešťanoch ubytovať v domove mládeže na Winterovej ulici. Prevádzku údajne ukončili z hygienických dôvodov, na vine vraj boli poschodové postele. Funkčné zostali iba kuchyňa a jedáleň. Fámy o predaji lukratívnej budovy v centre mesta dostali konkrétnejšiu podobu.

Mesto dostalo dividendy z kúpeľov.
Piešťany dostali zo Slovenských liečebných kúpeľov dividendy za rok 2013 vo výške 800-tisíc eur. Kúpele hospodárili so ziskom 1 731 000 eur. Mesto zinkasovalo aj dividendy z Bytového podniku mesta Piešťany a to vo výške 40-tisíc eur. Naopak, radnica nemohla počítať s dividendami z Trnavskej vodárenskej spoločnosti.

August


Voda zaplavila región.

Voda zaplavila región.
Silný prívalový dážď zasiahol 1. augusta celý región. Niektoré pivnice a garáže zalialo do výšky pol metra. Najhoršie na tom bol piešťanský hotel Park, tam voda vystúpila až do výšky jedného metra. Na Banke zase živel podmyl kus svahu na ceste k Ahoju.

Do novej škôlky nakupovali nábytok a vybavenie.  
Piešťany v tomto roku medzi investičné akcie zaradili aj vytvorenie novej triedy materskej školy na Základnej škole F. E. Scherera. Niektoré práce už boli dokončené, na niektoré sa ešte čakalo.

Na stovku stromov v parku si posvietili arboristi.
Približne  Približne na dva mesiace sa do mestského parku nasťahovali arboristi. Na základe uzatvorenej zmluvy medzi mestom a žilinskou firmou tu v jednej časti lokality prebiehalo ošetrovanie stromov. Zhotoviteľ sa zaviazal urobiť komplexné ošetrenie drevín a ozdravný rez sto kusov stromov.

Návštevníci festivalu si na letisku mohli krátiť čas rôznymi atrakciami.

Na Grape sa zišli fanúšikovia aj zo zahraničia.
Na štvrtom ročníku hudobného festivalu Grape sa zišli priaznivci hudby pod šírym nebom nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Počas celého podujatia slnečné počasie navečer zakaždým vystriedalo ochladenie a slabý dážď. Aj tak sa na štyroch pódiách vystriedali domáca kapela Para či Editors, Flux Pavilon a Palma Violets z britských ostrovov.

Lodenicou znelo country, rock i pop.
Festival Lodenica už šestnásť rokov patrí k podujatiam, ktoré predznamenávajú koniec hudobného leta v Piešťanoch. Od 28. augusta sa do Lodenice presťahovali tisícky fanúšikov. Medzi tohtoročné hviezdy patrili František Nedvěd, Tomáš Klus, skupina Čechomor a Tublatanka, nechýbalo ani domáce Slniečko.

Otvorenie Krajinského mosta stihli včas.

Otvorenie Krajinského mosta sa 31. augusta stalo udalosťou číslo jeden nielen v Piešťanoch, ale aj v obciach za Váhom. Na most sa prišli pozrieť davy ľudí. Stavbári prvú časť svojich prác stihli presne podľa harmonogramu. Životnosť mosta by sa po ukončení rekonštrukcie mala predĺžiť o dvadsať rokov.

September



Smutné leto podnikateľov na opačnom brehu Váhu.
Po otvorení Krajinského mosta na konci augusta podnikateľom na ľavej strane Váhu, september už nedokázal sezónu zachrániť. „Minulý rok som bol v pluse 18-tisíc eur a teraz v mínuse šesťtisíc. September mi už nepomôže, lebo kľúčovými boli mesiace júl august,“ uviedol pre Piešťanský týždeň Jozef Pullmann, ktorý prevádzkuje autokemping v katastri obce Banka. V nastávajúcej sezóne i vďaka tomu na nejaký rozvoj vraj môžu zabudnúť. Budú radi, ak zoženú prostriedky na nevyhnutnú prípravu svojich prevádzok na ďalšie leto.

Dobrovoľníci rozdali tristo objatí zadarmo.  

Po Piešťanoch sa pohybovala skupinka mladých, ktorí rozdávali okoloidúcim dobrú náladu a zadarmo ponúkali niečo jednoduché, ale výnimočné – objatie. V sobotu 6. septembra sa obyvatelia i návštevníci mohli zapojiť do akcie, ktorá sa v meste ešte nebola – do Free hugs day.

Dcéru s matkou napadol autom aj vidlami.
Šokujúcu drámu zažili obyvatelia účelového zariadenia Domum v Piešťanoch. Dvadsaťštyriročný mladík z Maduníc si 7. septembra popoludní vyčkal pred kovovou bránou na pätnásťročnú Sabrinu ubytovanú v tomto zariadení. Keď ju zbadal, v plnej rýchlosti preletel so svojím autom cez parkovisko, vrazil do obete a pritlačil ju tak, že jej takmer odtrhol nohu. Dievčina z dôvodu zdravotných komplikácií nakoniec o nohu prišla.

V Campingu Pullmann parkoval v poslednom augustovom týždni jediný karavan.

Zvíťazili kuriatka, perníková chalúpka i Pat a Mat
Dvadsiata prvá národná súťaž vo viazaní kvetov Victoria Regia, ktorej diela skrášlili priestory Kultúrno-spoločenského centra Fontána v Piešťanoch, ale aj mestský park, sa stretla s úspechom verejnosti. Vrcholom a divácky najatraktívnejšou časťou podujatia bolo kvetinové korzo, alegorický sprievod kvetinových vozov mestom.

Región pod vodou!

Prašník prekvapila päťdesiatročná voda, ktorá vyhnala obyvateľov rómskej osady z ich provizórnych príbytkov. Za dvadsaťštyri hodín tu spadlo viac ako sto milimetrov zrážok, čo bolo najviac v okolí. Vytrvalý dážď, ktorý sa lial z oblohy od štvrtka 11. septembra, spôsobil v piatok ráno podmáčanie a následný zosuv časti svahu v Prašníku.

September Fest: Šesťtisíc ľudí vypilo tristo sudov piva.
Na štvrtom ročníku 1. Piešťanského pivného festivalu September Fest, ktorý sa konal na Námestí slobody, vypili milovníci piva tristo sudov voňavého chmeľového moku. Od utorka 16. septembra do nedeľnej noci navštívilo veľkokapacitný stan približne šesťtisíc ľudí.

Štúdia o plaveckom centre: Nerealizovateľné.  
Štúdia uskutočniteľnosti pripravovaného plaveckého centra jednoznačne povedala, že projekt je nerealizovateľný. Poslanci piešťanského zastupiteľstva však na rokovaní 26. septembra rozhodli, že mesto bude v príprave pokračovať. Na dotiahnutie realizačnej dokumentácie vyhradili 27-tisíc eur. Všetko je dnes už inak a novozvolené zastupiteľstvo tento projekt zastavilo.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 13. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida