Zákaz vyrubu stromov

  • Spravodajstvo
  • 9. januára 2015, 15:46
  • Autor:Eva Bereczová, MsÚ

Na začiatku tohto týždňa primátor Piešťan, Miloš Tamajka, vydal príkaz na pozastavenie výrubu všetkých stromov na mestských pozemkoch. Zákaz sa vzťahuje aj na stromy, na ktorých výrub už boli vydané povolenia. Jedná sa o desiatky drevín. Pracovníci strediska verejnej zelene tak majú až do odvolania pri pílení zviazané ruky.

Primátor si totiž chcel overiť opodstatnenosť jednotlivých výrubov. V piatok, 9. januára, preto absolvoval stretnutie s manažérom strediska verejnej zelene Služieb mesta Piešťany, Andrejom Cimbalíkom, ktorý má výruby pod palcom. V teréne boli viac ako dve hodiny, počas ktorých si prešli viacero stromov odsúdených na spílenie. Nevynechali ani park. Práve tu totiž v rámci projektu jeho rekonštrukcie pred pár týždňami „padlo“ niekoľko stromov.

Radní ešte v roku 2012 vypísali architektonickú súťaž na obnovu mestského parku. Na základe podkladu víťazného návrhu pripravujú spracovanie projektovej dokumentácie pre vydanie stavebného povolenia s rozpracovanosťou pre realizáciu stavby. Do dnešného dňa bolo vydané len rozhodnutie o využití územia. To však už stačilo na to, aby sa začali realizovať sadové úpravy. Medzi ne patrí aj výrub asi 300 stromov. A to z dôvodov zlého zdravotného stavu, prevádzkovej bezpečnosti alebo nového kompozičného usporiadania. Práve ten posledný dôvod primátor odmieta akceptovať. „Nedovolím, aby sa v Piešťanoch rúbali stromy len preto, že sa niekomu nepáčia alebo nevyhovujú nejakej koncepcii. Zvlášť nie v parku, ktorý je absolútne unikátny. Na projekt obnovy parku sa ako primátor detailne pozriem. Dovtedy v ňom nikto rúbať nebude“, vyjadril svoj postoj.

A rúbať sa zatiaľ nebude ani v iných častiach mesta. Primátor si okrem podkladov k projektu rekonštrukcie parku vyžiadal aj všetky kladné rozhodnutia o výruboch stromov na mestských pozemkoch, ktoré v minulosti referát životného prostredia odobril a ešte sa nestihli zrealizovať. Ku všetkým bude žiadať odborné stanovisko a detailné dôvody rozhodnutí. Podpíše len výrub tých stromov, ktoré môžu ohroziť životy a zdravie obyvateľov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia