Športová kronika roku 2014 – 1. časť

  • Šport / Ostatné športy
  • 9. januára 2015, 08:32
  • Autor:th

Uplynulý rok bol plný športových udalostí, ktoré sme sa v Piešťanskom týždni snažili zaznamenať. Prinášame vám prehľad najzaujímavejších športových správ z nášho regiónu.

Január



■ Vůjtek nominoval Miklíka na olympiádu v Soči.
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek 7. januára oznámil záverečnú 25-člennú nomináciu na zimné olympijské hry do Soči (7.-23. februára). V kádri boli očakávané mená Jaroslav Halák, Zdeno Chára či Marián Hossa, ale aj piešťanský rodák Michel Miklík, ktorý v Soči reprezentoval aj naše mesto.

■ Piešťanských vodákov ocenili na galavečere.
Na slávnostnom vyhlásení najlepších kanoistov a kajakárov, ktoré sa uskutočnilo 17. januára v Bratislave, sa ušli ocenenia aj pre piešťanských vodákov. Medzi kanoistami dominoval Matej Rusnák, výkon roka predviedli mladí reprezentanti štvorkajaku s Matejom Michálekom. Tretie miesto medzi kajakárkami obsadila Simona Šamková a tretím najlepším juniorom je Filip Valo. Do štvorice ocenených najlepších trénerov sa dostal Róbert Erban.

■ Cibulková na Australian Open prepísala históriu.
Slovenská tenistka Dominika Cibulková, ktorá vyrastala v Piešťanoch, prehrala vo finále dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne s Číňankou Li Na 6:7, 0:6. Na svoj prvý grandslamový titul si tak bude musieť ešte počkať, no svojou hrou počas celého turnaja si získala sympatie tenisových fanúšikov a doslova pobláznila Slovensko. Cibulková sa stala prvou slovenskou grandslamovou finalistkou.

■ Piešťanka Simančíková do Soči napokon nepocestovala.

Krasokorčuliarka z Piešťan Monika Simančíková mala patriť medzi benjamínkov slovenskej výpravy na olympiáde 2014 v Soči. Pôvodne v nominácii na súťaž krasokorčuliarok figurovala ako náhradníčka, ale napokon sa jej rozhodol dať dôveru výkonný výbor Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu a nominoval ju na úkor Nicole Rajičovej. O pár dní však už bolo všetko inak. Výkonný výbor Slovenského olympijského výboru rozhodol, že do Soči pocestuje Rajičová.

Február



■ Čajky skončili druhé v Slovenskom pohári.

V dňoch 14.-16. februára sa v Bratislave a v Pezinku uskutočnil Slovenský pohár v basketbale žien. Na podujatí malo zastúpenie aj kúpeľné mesto prostredníctvom basketbalistiek Piešťanských Čajok. Tie sa prezentovali vynikajúcim umiestnením, keďže sa po výhrach nad Banskou Bystricou a Ružomberkom dostali až do finále, kde ich čakali basketbalistky Good Angels Košice. V súboji však Čajky ťahali za kratší koniec, celkovo skončili druhé, ale aj tak dosiahli historický úspech.

Marec



■ Piešťanský curler Jakubec sa zúčastnil paralympiády.

■ Piešťanský curler Jakubec sa zúčastnil paralympiády.
Slovenskú republiku na zimných paralympijských hrách v Soči, ktoré sa konali 7.-16. marca, reprezentovalo 21 športovcov, ktorých doplnil rovnaký počet členov sprievodu a realizačných tímov. Spolu tak do Soči cestovala 42-členná výprava, v ktorej majú svoje zastúpenie aj Piešťany – členom curlingového tímu bol Branislav Jakubec.

■ Cibulková vyhrala turnaj v mexickom Acapulcu.

Tenistka Dominika Cibulková sa teší zo štvrtého turnajového titulu na okruhu WTA v kariére. Nasadená jednotka si vo finále turnaja v mexickom Acapulcu, ktoré sa hralo v noci zo soboty na nedeľu, poradila s nenasadenou Američankou Christinou McHalovou v dramatickom trojhodinovom súboji 7:6 (3), 4:6, 6:4.

Apríl



■ Havrani do finále neprešli, skončili štvrtí.
Hokejistom ŠHK 37 Piešťany skončila sezóna! Rozhodol o tom šiesty zápas semifinálovej série proti Košiciam, ktorý lepšie zvládli hosťujúci oceliari a vyhrali 2:1, celkovo 4:2 v sérii. Piešťany tak ako predminulý rok obsadili v extralige štvrté miesto. Po skončení semifinále sa vo svojej funkcii rozhodol skončiť hlavný tréner Milan Klement.

■ Výborný záver kolkárom MKK na záchranu nestačil.
Posledné tri kolá, tri výhry. Takáto bola bilancia kolkárov MKK Piešťany v extralige. Bohužiaľ, na záchranu im chýbali ešte tri body. Po nevydarenej jesennej časti sa družstvo veľmi dobre rozohralo a napriek ťažkému žrebu získalo sedem bodov.

Ilustr. foto

■ Metelka získal tri medaily.
Slovenský reprezentant Jozef Metelka zavŕšil svoje úspešné vystúpenie na paracyklistických majstrovstvách sveta na dráhe v mexickom Aguascalientes ziskom striebornej medaily v disciplíne scratch bez rozdielu kategórií. Vo svojej premiérovej účasti na MS 27-ročný Piešťanec premenil všetky svoje štarty v zisk cenného kovu a domov odchádza s bilanciou jedna zlatá a dve strieborné medaily.

Máj



■ Čajky si vybojovali senzačné tretie miesto!
Basketbalistky Piešťanských Čajok sa môžu tešiť z tretieho miesta v slovenskej extralige žien. Bronzovú medailu si zaistili vo štvrtom zápase série v Šamoríne, kde zdolali domáce hráčky o 18 bodov – 88:70 a celkovo zvíťazili 3:1 na zápasy. Čajky sa pričinili o jeden z najväčších úspechov Piešťan v kolektívnych športoch.

■ Miklík v záverečnej nominácii na hokejové MS.

Z dvojice Piešťancov, ktorí bojovali o nomináciu na hokejové majstrovstvá sveta, sa na ne napokon pozrie iba Michel Miklík. Patrika Lušňáka do záverečnej podoby tímu nezaradil.

Jún



Za slovenskú reprezentáciu nastúpilo na MS v Pardubiciach aj päť Piešťancov.

■ Majstrovstvá sveta v in-line hokeji s piatimi Piešťancami.
Na 15. majstrovstvách sveta v in-line hokeji v českých Pardubiciach nastupovali v slovenskej reprezentácii i piešťanskí rodáci Jakub Ručkay, Jozef Haring, Andrej Mrázik a Jozef Ondrejka, ktorých doplnil útočník havranov Marcel Holovič.

■ Piešťany hostili ME v kanoistickom maratóne.
V dňoch 13.-15. júna sa na Váhu uskutočnili Majstrovstvá Európy v kanoistickom maratóne, ktorých sa zúčastnilo vyše 200 pretekárov z 23 krajín. Medzi nimi súťažilo i 12 slovenských reprezentantov, no tí nemali medailové ambície.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1-2, ktoré je v predaji od 7. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika