Seriál: Svatí za dedinu

  • Spravodajstvo
  • 8. januára 2015, 15:14
  • Autor:jk

Jazdíme popri nich autami, prechádzame peši. Bez povšimnutia. A im to vôbec neprekáža. Mnohé z nich kedysi stávali za dedinou, no časy sa menia a cesty sa inak kľukatia. Mlčky sledovali minulosť a nekomentujú ani súčasnosť. Nemí svedkovia doby. Sochy pri cestách.

Vojak a svätec Teodor
Oficiálna webstránka obce Pečeňady je pravdepodobne jedinou v regióne, ktorá má vo svojej sekcii história zdokumentované všetky miestne sochy a kríže, dokonca i s dispozičnou mapkou ich rozmiestnenia.
Jednou z pamätihodností je socha svätého Teodora, ktorá sa nachádza po ľavej strane komunikácie v smere od Trnavy na Veľké Kostoľany. Neveľká postava svätca zahaleného v rúchu pôsobí pri ceste mierne komicky. Na stĺpe chránenom štyrmi kamennými stĺpmi spojenými silnou reťazou sa nedá nájsť žiaden nápis či číslice, ktoré by bližšie identifikovali dobu vzniku diela či autora. Svätý Teodor nie je často zobrazovanou osobou na sakrálnych pamätníkov. Svätec bol vojakom v maloázijskom meste Amaseia v Ponte, terajšom severnom Turecku. Keď za cisára Galéria Maximiana vypuklo protikresťanské prenasledovanie a vojakom nariadili, aby obetovali bohom, on odmietol. Uväznili ho, kruto ho mučili a napokon ho zaživa upálili.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1-2, ktoré je v predaji od 7. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián