Rozlúčka s Jánom Vavákom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. januára 2015, 13:08
  • Autor:Miroslav Kazík

Pred Vianocami navždy opustil svoju rodinu, príbuzných, kolegov, priateľov a známych Ján Vavák.

Narodil sa 5. 4. 1942, pochádzal z krajnianskych kopaníc. Po maturite na Gymnáziu v Myjave pokračoval v štúdiu na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského so sídlom v Trnave, aprobácia prírodopis – chémia – práce na pozemku. Po ukončení štúdia krátky čas učil na Základnej škole vo Vrbovom, kde sa zoznámil so svojou manželkou.
Skoro celý život však prežil v Moravanoch nad Váhom, kde si postavili dom a kde od roku 1973 do roku 2003 pôsobil ako učiteľ na miestnej základnej škole. Tu dlhé roky zastával funkciu zástupcu riaditeľa, krátky čas, na prelome rokov 1973 a 1974, bol aj riaditeľom školy. Po odchode učiteľa L. Rovesného viedol do roku
1985 krúžok mladých hasičov pod názvom Plameň. Na výchove a výcviku detí – mladých hasičov sa však podieľal i naďalej a spolupracoval s miestnym hasičským zborom. Viedol krúžky, ktoré sa venovali zdravotníckej príprave, ako učiteľ prírodopisu pripravil na prijímacie skúšky neskoršie zdravotné sestry.
Kombinácia učiteľstva chémie a prírodopisu ho predurčila, aby pripravoval žiakov na mimoriadne situácie v oblasti civilnej obrany. Bol aj výchovným poradcom, ktorý usmerňoval a radil pri výbere povolania a ďalšieho štúdia. Po odchode zo ZŠ v Moravanoch sa ešte venoval pedagogickému pôsobeniu v špeciálnej základnej škole vo Vrbovom. J. Vavák aktívne pôsobil aj v evanjelickom a. v. cirkevnom zbore v Piešťanoch. V minulosti bol presbyterom,
filiálnym kurátorom, v Moravanoch pomáhal pri organizovaní bohoslužieb, či už na obecnom úrade, alebo v Zariadení pre seniorov.
S J. Vavákom sme sa posledný raz rozlúčili 26. decembra na moravianskom cintoríne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián