2014: Kronika udalostí v piešťanskom regióne – 2. časť

  • Spravodajstvo
  • 8. januára 2015, 11:23
  • Autor:vd/jk

Rok 2014 bol plný udalostí, ktoré sme sa snažili zaznamenať na stránkach Piešťanského týždňa. V pravidelnej kronike prinášame prehľad aspoň niektorých – pútavých či významných pre náš región.

Apríl



Zhorela Čertova pec.
Z obľúbeného motorestu Čertova pec pri Radošine ostali iba trosky. Požiar, ktorý sa rozpútal 8. apríla nadránom, zničil hlavnú budovu.

Výstavbu atómky môžu Piešťanci pripomienkovať.
V susedstve elektrárne v Jaslovských Bohuniciach sa má vybudovať nový jadrový zdroj. Jadrová energetická spoločnosť Slovenska už vypracovala zámer o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.
Kraj pomôže reforme ESO budovou za euro.
Trnavský samosprávny kraj pomôže reforme štátnej správy ESO ministra vnútra Roberta Kaliňáka poskytnutím nehnuteľností bývalého Stredného odborného učilišťa vodohospodárskeho v Piešťanoch za jedno euro. Po rekonštrukcii by tam mali byť sústredené všetky štátne inštitúcie mesta.

Oziminy žltli, v Moravanoch vyschli studne!
V Roľníckom družstve v Moravanoch nad Váhom, ktoré hospodári aj na Banke, v Hubine a v Ducovom, zaznamenali za prvé štyri mesiace roku 2014 iba dvanásť milimetrov zrážok. Niektorým obyvateľom vyschli studne. Oziminy na poliach zožltli.

Prelomový rok pre letisko.
Valné zhromaždenie Letiska Piešťany má prerokovať výročnú správu za rok 2013. Akciovka vykázala účtovnú stratu vyše pol milióna eur.

Striebornica v zajatí developerov.

Striebornica v zajatí developerov.
Vodná nádrž Striebornica pri Moravanoch nad Váhom je tichou lokalitou už desaťročia. Proti výstavbe takzvaného Silver Resortu sú ochranári, archeológovia i obecný úrad.

Masívna rekonštrukcia bazénov na Eve.

Kúpalisko Eva prejde omladzovacou kúrou. Vonkajší 50-metrový bazén bude mať múry upravené novou technológiou a relaxačný kruhový bazén sa tiež zmení.

Na Kolonádový most žiadajú grant 1,7 milióna eur.

Piešťanská radnica dokončuje posledné kroky, aby bolo možné podať žiadosť o grant na rekonštrukciu Kolonádového mosta. Tú bolo treba odoslať najneskôr do 8. apríla. Obnova mosta neráta iba so zlepšením technického stavu konštrukcie, ale hlavne s novým využitím. Komerčné zameranie by sa malo zmeniť na informačno-prezentačné služby. Na Kolonádovom moste má pribudnúť miestnosť na podávanie liečivej vody. Okrem pitného pavilónu pribudnú aj galerijné priestory.

Nová letecká škola v Piešťanoch.

Namiesto chátrajúceho objektu bývalej základnej školy by na sídlisku Adam Trajan mohla za rok a pol vyrásť nová vysoká škola letectva. Okrem fakulty letectva tam plánovali pripravovať navigátorov, technický personál a zriadiť i fakulta marketingu a cestovného ruchu. V leteckej škole by tak našlo uplatnenie asi sto študentov. O návrhu nájomnej zmluvy s Ikariou – Európskou vysokou školou letectva rokovali poslanci mestského zastupiteľstva v apríli. Rozhodli o prepracovaní podmienok zmluvy.

Máj


Otrasné vyčíňanie v bývalej pitevni nemocnice.


Otrasné vyčíňanie v bývalej pitevni nemocnice.

Do pitevne za bývalým doliečovacím zariadením Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch známeho aj pod menom Krošlákovec si vandali urobili vchod. Rozbili sklené výplne okna a porozhadzovali zdravotnícky materiál. Každému zvedavcovi tak umožnili nahliadnuť na desiatky vnútorných orgánov, desivé vzorky tiel a embryí nevynímajúc.

V regióne padali stromy, zaplavilo cesty.
Silný vietor, ktorý 4. mája dosahoval rýchlosť až 70 kilometrov za hodinu, narobil problémy v celom regióne. Na piešťanských uliciach boli popadané vetvy stromov, najvážnejšie dopadol veľký pagaštan pri futbalovom štadióne, ktorý vyvrátilo. Aj v Chtelnici búrka narobila riadnu šarapatu, kanalizácia nestíhala odvádzať dažďovú vodu.

O opravu mosta prejavilo záujem sedem firiem.
Na Správe a údržbe ciest TTSK otvorili obálky od firiem, ktoré mali záujem o rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch. Do ďalšieho kola výberového konania sa dostalo deväť z nich. Ani po vypršaní termínu na predkladanie žiadostí o súťažné podmienky však nebol známy dodávateľ stavby. V tom istom čase prevádzkovatelia ubytovacích a stravovacích zariadení zásadne nesúhlasili s dátumom začatia opráv, čo vyjadrili aj v otvorenom liste županovi Trnavského kraja.

Obyvatelia Lodenice odmietli štvorpodlažné budovy.
Piešťanská radnica vyhodnotila pripomienky ohľadom prebiehajúceho procesu zmeny územného plánu časti mesta pod poliklinikou v súvislosti s výstavbou relaxačno-rezidenčného komplexu. Po verejnom prerokovaní verejnosť podala trinásť pripomienok. Boli hlavne od obyvateľov obytného súboru Lodenica, ktorý susedí s riešeným územím. Tí predniesli spoločne tri okruhy poznámok, medzi nimi bola aj žiadosť, aby plánované časti mali zmenenú podlažnosť.


Vietor opäť lámal stromy v Piešťanoch i regióne.

Vietor opäť lámal stromy v Piešťanoch i regióne.
Silný vietor v 15. mája polámal viacero stromov. Hasiči ich museli odpratávať z ciest. Vietor bol taký silný, že odfúkol z diaľnice pri Hornej Strede vodičku so Škodou Octavia. Nepriaznivé počasie si v tom týždni vyžiadalo v Trnavskom kraji až 67 zásahov hasičov. Stromy padali aj v katastri obcí Chtelnica, Nižná či Dolný Lopašov.

Eurovoľby: málo ľudí, veľa hárkov.

Piešťanci sa na eurovoľby nehrnuli. Svojich kandidátov do Európskeho parlamentu si zvolila len mizivá časť z nich. V piešťanskom obvode bola dokonca nižšia účasť ako celoslovenská, k urnám sa unúvalo len priemerne 12,82 percent občanov. Z regiónu sa do europarlamentu neprebojoval ani jeden kandidát.

Jún



Za zimným štadiónom otvárali Funny park.
Začiatkom júna finišovali s kompletizáciou originálneho vodného sveta, ktorý začal vyrastať pri zimnom štadióne. Do areálu s plochou 13 500 metrov štvorcových 60 ťahačov naviezlo 1200 ton piesku a pracovníci osadili prakticky všetky segmenty vrátane hlavného bazéna s dĺžkou 40 metrov a taktiež otestovali nafúknutie hlavnej atrakcie – 13,6 m vysokého žraloka, z ktorého ústila do bazéna šmykľavka.

V Piešťanoch sa zrútil rodinný dom.

V Piešťanoch sa zrútil rodinný dom.
Za diaľničným nadjazdom na výpadovke z Piešťan do Vrbového pri bývalej autoškole sa zrútil rodinný dom. Stalo sa to 28. mája popoludní. Majiteľ prevádzkoval v jeho nadzemnom podlaží kancelárie, kde sa zrútila strecha a obvodový múr. Prieskum a obhliadku domu vykonali hasiči. Podľa odborníkov nebola stavba správne postavená. Zrútenú budovu musel majiteľ odstrániť.

Krajinský most sa rozhodla opraviť firma za 425-tisíc.
V elektronickej aukcii na zákazku rekonštrukcie Krajinského mosta uspela spoločnosť Hastra zo Žiliny, ktorá predložila najnižšiu ponuku vo výške 425-tisíc eur bez DPH. Na stavbu vydal povolenie Okresný úrad v Piešťanoch, ktorý zároveň stanovil uzávierku komunikácie na obdobie letných prázdnin – od 1. júla do 31. augusta. Kolaudáciu mosta naplánovali na 30. septembra. Rekonštrukciu Krajinského mosta si vyžiadala jeho nevyhovujúci stavebno-technický stav.


Pri tragickej dopravnej nehode na mieste zahynuli štyri študentky.

Haváriu autobusu neprežili štyri dievčatá!
Pre študentov z trnavského športového gymnázia, ktorí sa vracali zo zájazdu na Orave, sa piatok 6. júna stal osudným. Na diaľnici D1 na 75. kilometri v smere od Piešťan na Hlohovec ich autobus zišiel z cesty a prevrátil sa. V havarovanom vozidle sedelo 29 žiakov a dve učiteľky. Pri nehode prišli o život štyri študentky, päť osôb bolo ťažko zranených a 20 ľahko. Pri nešťastí zasahovali nielen piešťanskí hasiči, ale aj príslušníci zborov z Hlohovca, Trnavy, Skalice a Trenčína.

S investičnými akciami v meste sa roztrhlo vrece.
Po rokoch, keď vláda nariadila šetrenie a konsolidáciu financií samospráv, prišlo obdobie zvýšeného počtu investičných akcií v mestách. Výnimkou neboli ani Piešťany. Peniaze na projekty mesto získalo napríklad z úverových projektov a grantov. V letných mesiacoch na Piešťany čakali jedny z najväčších akcií roka.

Lidl namiesto Tvorby.

Na Bratislavskej ceste v Piešťanoch vyrastie nová predajňa Lidl. Obchodné priestory s plochou 1200 metrov štvorcových vybudujú v areáli bývalej Tvorby. Investor začal s intenzívnymi búracími prácami. V Piešťanoch tak budú až dve predajne Lidl.

Začala sa intenzívna séria rekonštrukcií ciest.
Opravy ciest v Piešťanoch začali prvou etapou rekonštrukcií polovíc – jedného jazdného pruhu komunikácií. V pondelok 16. júna ako prvá čakala oprava ulíc Štefánikovej, A. Šindelára a Úzkej. Pracovníci odfrézovali povrch komunikácií, potom nasledovali výškové úpravy poklopov, výmena obrubníkov, ďalšie práce a koncom týždňa položenie asfaltového koberca.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1-2, ktoré je v predaji od 7. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián